Marbles на Мерилиън в Картини от една изложба


Marbles на Мерилиън в Картини от една изложба

5634

Албумът "Marbles" ("Стъклени топчета за игра") на Мерилиън (Marillion) ще прозвучи в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините от 21.00  часа довечера.

"Проектът е посветен на темата за невинността от времената на моето детство. Тогава с моя приятел Джон, който живееше от другата страна на улицата, често играехме на стъклени топчета, в тях откривахме някаква загадъчност, сякаш вътре имаше дух, замразен в стъклото. През лятото с Джон играехме всеки ден, като целта беше да имаш колкото може повече от тях, тогава се чувстваш по-силен и имаш повече ресурси. По едно време бях събрал няколкостотин от тях и бях много горд с придобивката си, но същевременно се появиха страховете ми да не ги изгубя, което щеше да е равносилно на катастрофа за мен. Направих си скривалище в задния двор, където ги държах", спомня си за вокалистът на прогресив рок бандата - Стив Хогарт (Steve Hogarth).

"Един горещ следобед с Джон седяхме в градината и си говорехме за тенис. Тогава се почудихме какво ще стане, ако играем тенис с нашите стъклени топчета, представяхме си как ще литнат към небесата подобно на изстреляни куршуми, ще отразяват слънчевите лъчи и ще радват хората с разноцветните си багри, но не само си го представяхме, ами го и правехме през по-голямата част от този следобед. Но не си помислихме, какво ще се случи, когато топчетата започнат да се връщат на земята, дори не си представяхме, че те ще се върнат. А те се връщаха и то право върху оранжериите в околните къщи и паркиралите коли. Падаха точно като куршуми, чупеха покривите и стъклата на оранжериите и зимните градини, удряха котките, предизвиквайки оправдан гняв сред техните собственици", продължава певецът.

"Пред входната ни врата се събра тълпа от разярени хора, размахващи юмруци с искане баща ми да им възстанови щетите  Почувствах се ужасно. Татко ме наказа като изхвърли останалите стъклени топчета. В действителност не допусках, че съм извършил нещо лошо, бях толкова наивен тогава и си мислех, че съм направил нещо красиво. Никога не забравих тези стъклени топчета, баща ми често ми припомняше случката и дори наскоро ми подари за Коледа нова колекция от тях. Сега си мисля обаче за това как една страна решава да бомбардира друга с цел да я сплаши и да я накара да направи нещо, което тя не иска и това ме натъжава, питам се дали светът не е полудял", признава Хогарт.

"Marbles" игра е метафора на невинността, на детството и времето, когато нещата бяха истински, обобщава водещият Сергей Шишов.

"Днешните деца играят на компютри, но това не са истински игри. Да, вярно, светът е друг, времената са други и във виртуалния свят децата също могат да развиват своето въображение, така както го правехме ние със стъклените топчета", завършва фронтменът на Мерилиън, който е и автор на текстовете.

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички