ФБР и ЦРУ срещу Джон Ленън


ФБР и ЦРУ срещу Джон Ленън

2172

Документалното произведение на Слободан Лазаревич "ФБР и ЦРУ срещу Джон Ленън" ще има премиера в рамките на Панаира на книгата пред щанда на издателство "Изток-Запад" от 18.30 ч. днес.

С публикуването ѝ на български издателствата "Факел" и "Изток-Запад" отбелязват 30-годишнината от убийството на Джон Ленън (John Lennon), 40 години от разпадането на Битълс (The Beatles) и 70 години от рождението на рок иконата.

"Творбата е изумителна! Книгата е разтърсващ документ за всички, които знаят кой е Ленън, но не подозират драмата, която изживява този велик поет в рока, революционер в музицирането и поезията, вдъхновител на мира, справедливостта и гордост за Създателя", обясни за MySound.bg поетът Румен Леонидов, който ще представи изданието довечера.

ФБР държи засекретено част от досието на митичния музикант.

Милиони негови почитатели и до днес се питат защо 30 години след смъртта му най-обичаното момче от Ливърпул продължава да заплашва националната сигурност на САЩ, отбелязват издателите. Ленън пристига в САЩ през 1970 година. В Ню Йорк се сприятелява с водачите на антивоенното движение и се обявява срещу войната във Виетнам.

Легендарният бийтъл веднага става обект на постоянно следене и подслушване от страна на ФБР. Гениалният творец има "честта" от него да се интересуват от Белия дом, от ЦРУ, от имиграционните власти. Американското правосъдие обаче не се поддава на натиска и не намира достатъчно законни основания на Джон да му бъде отнето правото да пребивава в САЩ.

Накрая решават да заложат капан на рокаджията, като му подхвърлят дрога. Хувър, несменяемият шеф на ФБР, се амбицира на всяка цена да унищожи левите и антивоенни движения в САЩ.

В борбата си срещу тях Бюрото за разследване използва и незаконни методи, характерни по-скоро за тоталитарните режими. Днес този американски сталинизъм ни изглежда парадоксален, но през 60-те години на 20-и век Америка преживява истинска политическа драма, довела до сериозна криза на демокрацията в най-демократичната държава в света.

Немаловажна част от тази драма е и убийството на Джон Ленън.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички