Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Жива класика на Чикаго в Картини от една изложба

15.01.2011   MySound.bg
Олбожката на албума
Сюитата "Ballet For A Girl In Buchannon" на Чикаго (Chicago) ще бъде представена в предаването за концептуални албуми - "Картини от една изложба", по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 часа довечера.

Прочута американска фюжън формация предприема първия си опит да представи разгърната композиция, различна от съществуващите песенни форми, през 1969.

Тромбонистът Джеймс Панков (James Paknow) съчинява пиеса за брас квинтет още като студент в колежа, носейки в себе си както влиянието на Бах (J.S.Bach) и Моцарт (W.A.Mozart), но и спомена за първата си истинска любов от времето на следването в University Оf West Virginia, разположен в градчето Buchannon.

Една нощ по време на турнето с Чикаго - а това е период на интензивни концертни представления почти всеки ден, той сяда зад Fender Rhodes пианото в хотел от веригата Holiday Inn.

"По това време слушах много често Бранденбургските концерти докато лежах на дивана в хотела и една нощ, беше след полунощ, един арпежиран акорд ми се загнезди в главата. Отидох до пианото, включих магнетофона, започнах да свиря и така се очерта ядрото на една песен. Събудих Walter Parazider, който ми се разсърди, че го будя по това време, и му казах да си вземе флейтата, за да му покажа нещо", разказва музикантът, цитиран от водещия Сергей Шишов.

"Изтананиках му основния мотив, той го изсвири, после го направихме заедно и като го попитах: "Уолт, как ти се вижда?", той отговори: "Мисля, че това парче ще ме направи известен. Човече, това е страхотно, толкова е различно". Аз му казах: "Благодаря ти, Уолт, вече можеш да спиш" и продължих с композирането до сутринта. Първоначално бях нарекъл отделните части "действия" (аз си го представях като балетна сюита) и смятах, че може да се представи като танц. Например песента "Color My World" беше "Второ действие - Andante Cantabile", а "Make Me Smile" – "Overture", пояснява грандът на браса.
 
Родната банда Акага подготвя нов албум, в който по всяка вероятност ще има и  няколко кавъра на Чикаго.  


3699
100%
 

Април ´18


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30