Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Новите Пинк Флойд в Картини от една изложба

22.01.2011   MySound.bg
Обложката на албума

Същински празник за феновете на прогресив рока предстои довечера.

Сергей Шишов, водещ на "Картини от една изложба", ще представи "The Incident" на британската група Поркюпайн Трий (Porcupine Tree).

Предаването за концептуални албуми звучи по програма "Хоризонт" на БНР всяка събота след новините в 21 часа.    

Фронтменът на формацията - Стивън Уилсън (Steven Wilson), пътува една нощ с колата си и попада на задръстване заради катастрофа.

"Край пътя имаше поставени ограничителни знаци "Полиция – инцидент" и всеки намаляваше скоростта около предпазните ленти, за да види какво се е случило. След това ми хрумна, че думата "инцидент" е твърде повърхностна за толкова разрушителни и травмиращи събития, в които са въвлечени хора. И тогава се появи усещането ми, че духът на този, който бе загинал в произшествието, се е настанил в колата ми и седеше на задната седалка, дори погледнах в огледалото за обратно гледане да го зърна", разказва певецът.

"Бездушието на термина "инцидент" за толкова разтърсващи събития ме накара да се замисля и започнах да се вслушвам в съобщенията за други произшествия от медиите и да си ги записвам, например за евакуацията на момичета от религиозен ритуал в Тексас, за семейство, което тероризира съседите си, за тяло на човек, открито в реката от рибари и т.н. Така се получи цикъл от песни, всяка една от които е написана от първо лице единствено число, в която се опитвам да покажа човешката страна на бездушните репортажи по медиите", обяснява музикантът.

Стив Уилсън е самотник.

Той дистанцира квазисоловия си проект Поркюпайн Трий от всякакви сценични стандарти и стилови ограничения, въпреки че музиката му притежава очевидни арт рок корени. "Винаги съм чувствал, че за да бъдеш съвременна прогресив рок банда – а много хора ни смятат за такава – трябва да приемаш всичко, което се случва около теб", разсъждава Стив. "Повече или по-малко сме обогатили звука си с мелодии от дет метъла, трип-хопа и хип-хопа", не крие вокалистът.

По-справедливо ще бъде да наречем Поркюпайн Трий просто новите Пинк Флойд (Pink Floyd).

Повече от десетилетие бандата бе част от прогресив рок ъндърграунда, въпреки че привлече вниманието на хора като Ейдриън Белю (Кинг Кримсън), Джим Матеос (Фейтс Уорнинг) и Майк Портной (Дрийм Тиътър). Всички те се надпреварваха да споделят колко различни и напредничави са Поркюпайн Трий.

И са съвършено прави.4277
100%
 

Май ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031