Дива река! Фолклор от бъдещето в Sofia Live Club


Дива река! Фолклор от бъдещето в Sofia Live Club

7601

Етно-джаз формацията Дива река ще представи с концерт дебютния си албум - "Дива река", в Sofia Live Club от 21.30 ч. утре вечер, 2 февруари.

Специални гости на събитието ще бъдат Анатолий Вапиров (саксофон) и пианистът Антони Дончев.

Изпълненията на музикантите носят задушевно, интимно чувство на свързване с древната ни фолклорна традиция, интрепретирана с енергичен, стилен и заразителен плам. Вечер, в която времето ще спре, за да се смесят миналото с бъдещето и настоящето, от което може само да се почувстваме по свободни и волни, оповестиха организаторите. 


Българската фолклорна музика съществува основно в три форми:

• Автентична - фолклорът, който не се променя през времето и се предава един и същ на поколенията (като този на фолклорния фестивал в Копривщица)
• Изродена - народната музика, изродила се в поп-фолк
• Динамична - творчески развиващата се фолклорна музика, която се смесва със съвременни стилове и течения, за да се превърне във фюжън с български етно привкус. 

Ако третият вид ви вълнува и харесвате групи като Булгара или Оратница, тогава събитието е категорично за вас.

Връзката с Булгара не е случайна, защото двама от музикантите от групата – Костадин Генчев (кавал) и Димитър Христов (тамбура), са създатели и основните двигатели на Дива река. За специфичния и елегантен стил на състава допринася много и участието на Стела Петрова (контрабас) и Петър Митов (перкусии).

Дива река е проект, вдъхновен от възможностите и пространството, които българският фолклор дава за интерпретации, експерименти и свободно музициране. Формацията е създадена от четирима приятели – Костадин Генчев (кавал), Димитър Христов (тамбура), Стела Петрова (контрабас) и Петър Митов (перкусии) – изявени музиканти, пренасящи в групата професионалния си отпит и знания от множеството и различни музикални проекти в кариерата им досега. Групата често кани гост музиканти, с които свири на живо и записва. В албума "Дива река" участват още певиците Гергана Димитрова и Евелина Христова от Мистерия на Българските гласове и вокална формация Ева квартет, Юлия Гатдерова (глас) и Валентин Васев (пиано).

Създател и основен двигател на Дива река е Костадин Генчев, чийто виртуозен кавал добре познаваме от музиката на етно-рок групата Булгара, както и от концертите на оркестъра за народна музика на БНР. Двамата с Димитър Христов на тамбура участват също и в експериментални музикални проекти – френско-българския Б-проект, както и в неотрадиционната музикална "лаборатория" на Global Vision Circle - Balkan Scientist DUB Project. "Дива река" умело и деликатно преплита етно, джаз и класическо звучене, за което много допринася контрабасът на Стела Петрова, както и перкусиите на Петър Митов.

Вход: 10 лв.

Още - на:

http://www.youtube.com/watch?v=TGipDRjMPns или

http://www.myspace.com/divareka

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички