Eлементите на Роджър Глоувър


Eлементите на Роджър Глоувър

5084

Тавата "Elements" (1978) на Роджър Глоувър (Roger Glover), но в цифрово преработеното й издание, ще бъде представена в "Картини от една изложба" довечера.

Предаването за концептуални албуми, водено от Сергей Шишов, започва на вълните на БНР, програма "Хоризонт", след новините в 21.00 часа.
 
Глоувър се оказва с доста ангажименти в периода между напускането на Дийп Пърпъл (Deep Purple) през 1973 и присъединяването към Рейнбоу (Rainbow) през 1979.

Той продуцира албуми на изпълнители като Джудас Прийст (Judas Priest), Назарет (Nazareth), Йън Гилън бенд (The Ian Gillan Band), Елф (Elf) и Дейвид Ковърдейл (David Coverdale) и издава два солови албума. Първият от тях - "The Butterfly Ball Аnd Тhe Grasshopper’s Feast", или "Балът на пеперудата и пиршеството на скакалеца" (1974), вече бе представен в "Картини от една изложба", припомни Шишов.

Вторият самостоятелен проект на Глоувър - "Elements", издаден през 1978 година, е напълно различен албум. Първоначално е озаглавен "The Eyes Of Omega" ("Очите на Омега") и в основата му е поема на музиканта за земята, водата, огъня и въздуха.

"Написах поемата близо година преди издаването на албума. Той се появи в доста напрегнат период и все отлагах работата върху него. Единственият начин да го направя бе да си резервирам време в студио за звукозапис и тогава да нямам никакво извинение. Това и направих, отидох в студиото Musicland в Мюнхен с барабаниста Саймън Филипс (Simon Phillpis) (свирил с Джеф Бек (Jeff Beck), Pete Townshend, Gil Evans, Стенли Кларк (Stanley Clark), Франк Запа (Frank Zappa), Питър Гейбриъл (Peter Gabriel) и други) и пианиста Mickey Lee Soule (Elf, Ritchie Blackmore's Rainbow) една седмица по-рано, за да нахвърляме песните, които щях да пея с малко помощ от Liza Strike (Пинк Флойд) (Pink Floyd) и Helen Chapele (Roxy Music)", спомня си музикантът.

"Но така се случи, че настинах, останах без глас и се отказах от идеята да пея. Вместо да се прибера вкъщи и да загубя планираното време в студиото и музикантите, на които вече плащах за участието, реших да експериментирам с нещо съвсем различно, на базата на това странно стихотворение. Тогава се включи Graham Preskett, музикант, който оркестрира и дирижира моите идеи с много талант и хъс, и който пее докато свири на електрическа цигулка. Аз съм задължен на всеки, който се появи в този албум, не на последно място на Martin Birch (от Wishbone Ash, продуцент на Дийп Пърпъл, Рейнбоу и Айрън Мейдън (Iron Maiden). Те ми оказаха изключителна подкрепа, когато имах най-много нужда от нея", признава Глоувър.

Албумът "Elements" е записан с участието на струнната секция на Мюнхенската филхармония с диригенти Fritz Sonneeitner и Graham Preskett, а и с други гост музиканти.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички