Blind Guardian в София - истински празник, а не обикновен концерт


Blind Guardian в София - истински празник, а не обикновен концерт

3420

"Концертът в София през 2007 беше едно от най-хубавите ни преживявания за годината. Публиката беше толкова енергична и все пак усмихната и дружелюбна и хората не се нараняваха, понесени от еуфорията си. Великолепни бяхте и очаквам и тази вечер да е чудесна".

Малко преди Блайнд Гардиън (Blind Guardian) да излязат за втори път на софийска сцена, Ханзи Кюрш сподели, че помни прекрасно и двете шоута на групата в България. И няма как да забрави празника, в който над две хиляди души превърнаха онази майска нощ през 2007. Усмивката спонтанно изплува на лицето му и тази вечер, докато дирижираше настроението на над 1 500 души в столичната зала "Христо Ботев", разтърсен от страхотната публика, която приветства всяка нота, изсвирена от бардовете.

The A.X.E. Project са в обновен състав, събран почти в последния момент. "А, вярно ли ще има и подгряваща група?", недоумяват хора пред залата. Момчетата и момичетата свирят над половин час епично - готичен хеви метъл, певицата Петя респектира с глас и осанка и ако не чакахме толкова специална за феновете група като Блайнд Гардиън, вероятно щяха да ни направят и по-силно впечатление.

"War it’s now or never, we shall stand together, one by one, this world is sacred", гостите започват концерт за пръв път от 12 години с нещо различно от началото на брилянтния "Nightfall In Middle Earth". "Sacred Worlds" е новият знаменосец, избран от четиримата за живите им изпълнения, а на 30 април прозвучават и "Tanelorn (Into The Void)" и "War Of Thrones" от миналогодишния "At The Edge Of Time". Актуален албум, ново турне (отпреди 4 дни), нов сетлист за него – изненадите тази вечер не са малко. Но не е изненада, че когато Блайнд Гардиън са на сцената, публиката е абсолютно потопена в магията на музиката им. И това далеч не е клише. Че колко са групите от класическата немска хеви сцена (и не само), които повече от 20 години издават чудесни албуми, развиват и намират постоянно нови идеи за музиката си, оставайки верни и на себе си, и на своята публика?

Непогрешимият звук на китарите на Андре и Маркус и въздействащият и мощен глас на Ханзи, които водят феновете, запазили младежкото въображение в живота на пораснали хора, аурата на групата и силата на музиката ѝ, са нещо, доказало се като непреходно. Затова Блайнд Гардиън са важни по един по-специален начин за феновете си. Връзката между тях и нас е доловима почти физически – усмивките по лицата на музикантите на сцената; фурорът, тържествуващ в очите на над 1 500 души в залата; фактът, че сетлистът на водеща банда всъщност е диктуван от публиката; вмъкването на "Majesty" – песен от дебютния албум на немците, към който почти никога не се връщат на живо: извиканата импулсивно от нас "Bright Eyes", която заменя втората част на бардовата песен – всички тези детайли показват отношението на групата към нейните почитатели.

Блайнд Гардиън свирят, пеят и се раздават два часа, като не пропускат песен от нито един техен албум, при девет студийни записа; два часа Блайнд Гардиън черпят с музикалното вълшебство, каквото е разпознаваемата от всеки невероятна комбинация от спийд метъл енергия, пауър метъл епичност, тържественост и мелодичност и онази специфична съставка, която отличава големите групи, съчетани изкусно в музиката им. Два часа, след които в ушите и сърцата ни отекват любимите припеви.

Не концерт, а празник.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички