Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

Шведската четворка Jeniferever на Аларма Пънк Джаз на петък, 13-и


Шведската четворка Jeniferever на Аларма Пънк Джаз на петък, 13-и

5057

"Аларма Пънк Джаз" и Indioteque отново обединяват сили след успешния концерт на No Age и Хендсъм Фърс (Handsome Furs) в края на миналия месец.

Този път поводът са гостите Jeniferever, които ще свирят навръх петък, 13 май.

Само месец след третото издание на кинофестивала "Северно сияние", Домът на киното ще бъде домакин на мащабно скандинавско събитие. Този път – музикално.

Вход - 10 лв.

Името Jeniferever (на снимката) навярно говори доста на феновете на пост-рока и ембиънт-рока у нас. Иначе групата със сигурност ще допадне и на феновете на Анатема (Anathema), Пинк Флойд (Pink Floyd), Рейдиохед (Radiohead), Моно (Mono) и Appleseed Cast – и чисто музикално, но и като атмосфера. Или ако трябва да цитираме авторитетите (отново съотнасяйки името Jeniferever към някои по-известни в световен план имена): "Ако на шведската сцена е липсвала група като Sigur Ros, то вече я има в лицето на Jeniferever" (musicOMH).

Музикантите са на голямо европейско турне (над 60 концерта за първото шестмесечие на 2011) по представяне на третия си "пълнометражен" албум "Silesia" (Monotreme Records). Меланхоличен китарен саунд, мрачновато-философски текстове, озарени от надежда и безнадеждност, дълги пиеси, често преливащи една в друга – горе-долу така може да се щрихира музиката на Jeniferever, като оставаме с уговорката, че това е само щрихиране. Душата на една група (особено когато е толкова многопластова като влияния и инвенции), не е лесно да бъде очертана.

А като си говорим за влияния и инвенции, в музиката на Jeniferever те са изключително добре балансирани, обръщат внимание организаторите. Или, както казва фронтменът на бандата Кристофер Йонсон, племенник на великия Ларш Холмер, един от пионерите на шведския прогресив рок (вечна му памет): "Подобно на Samla Mammas Manna, групата на вуйчо ми, и ние се опитваме с всеки следващ албум да откриваме нови територии в музиката – никак не е интересно през целия си живот да записваш все един и същи албум. Те го правеха – винаги търсеха нещо ново с музиката си. И се надявам това някой ден някой да го каже и за Jeniferever", не крие вокалистът.

Jeniferever са перфекционисти по отношение на звука и мястото. Именно поради това концертът им е обявен в Дома на киното. Не че не са свирили и в клубове и всякакви по-малки пространства, но за да се усети в пълното си съвършенство, саундът им се нуждае и от достатъчно грандиозна зала. Шоуто ще започне точно в 20.00 – час и половина преди ефира на "Аларма" (програма "Христо Ботев", 21.30 ч., 92.9 FM) с диджейски сет на Indioteque във фоайето на Дома на киното.

Един от ключовите моменти в електроакустичната инсталация на събитието е изявата на ембиънт-нойз триото Flioffy, която ще започне преди ефир и ще завърши в първите минути на "Аларма" като естествено преливане между сета на Indioteque и концерта на Jeniferever на главната сцена в Дома на киното.

Прекрасна възможност Flioffy да бъдат видяни от всички, изпуснали участието им в проведения наскоро, отново на същото място, фест Ambient 3).

Триото се състои от Мартин Луканов (no-input mixing board, atari sound generator, cracklebox, walkman, лаптоп), Никола Маринов (лаптоп) и Цветомира Борисова (лаптоп, цигулка, iPad, tunebug Vibe, walkman). Музикантите са свирили заедно в различни проекти като Mother Spit, Zev Died Orchestra и други: някои от тях – записвани или предавани на живо от "Аларма" в "Звуково изобразяване на града" – пряко от Dada Cultural Bar, "Арт хостел"-а на "Ангел Кънчев" и други знакови ъндърграунд места в столицата. Различни други колаборации на членовете на проекта са били представяни още в галерия "Васка Емануилова" и The Fridge през последните три години.

А сега – голямата изненада: всеки, закупил билет за произволна прожекция в Дома на киното в рамките на текущата седмица (9-14 май), има право на 50% намаление на билета за Jeniferever на 13 май.

Трябва само да представи билетчето си за прожекцията, обясниха организаторите.

Още - на:

www.indioteque.com

www.myspace.com/alarmapunkjazzfest

www.myspace.com/jeniferever

www.jeniferever.com

www.bnr.bg

www.domnakinoto.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички