Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Акустичното чудо Raul Midоn в едър план пред българските фенове


Акустичното чудо Raul Midоn в едър план пред българските фенове

4012

Раул Мидон (Raul Midón) събори каскетите от главите ни, като ни пренесе в чудния свят на неговата музика.

Оригиналът ни засмука като торнадо още след първия тон на концерта си в Sofia Live Club оная вечер. Гостът се отби у нас на път от Амстердам за Ню Йорк заради партитата Reel Feel.

Огънят на събитието бе подпален още със сетовете на Funkusion и Макора. Съвременният Нат "Кинг" Коул, както наричат музиканта, непринудено се появи на сцената, каза "How are you doin?", а публиката пощуря.

Верижната реакция на акустичното чудо започна с нежната "Mystery Girl" от култовия албум "State Оf Mind". Клубът е пълен. Всички са втренчени в гения. Омагьосването на публиката продължава с "Moment To Moment". След края на парчето нахлува вълна от екстаз и шумни аплодисменти, които внезапно спират. Всичко наоколо потъва в синьо - чуват се първите акорди на "Suddenly", с поредната брилянтна импровизация на "тромпета", бонгосите и китарата.

Акустичното чудо отпива глътка вода и ни разбива със смешна история за някакъв диджей, който му предложил да направят хаус парче. Стил, който според Раул, е с отличителен ритъм. И: "It’s full of lyrics man!". В клуба се чува чисто и просто "check it out"...

Каква ли ще е поредната изнанада?, немеем всички. Наоколо са родните музикални колоси Хилда Казасян, Фънки, Живко Петров, Милен Кукошаров... Мярва се и Константин Владигеров, който заедно с Александър и Екатерина Владигерови, плюс виртуоза Стоян Янкулов-Стунджи, изнесоха два концерта на българския фестивал в Канада миналия месец...

Интро ала Ришар Бона (Richard Bona) отприщва поредната експлозия от "State Of Mind" - "Sunshine". Неусетно цялата публика e започнала да припява: "Sunshine, when you’re with me I can fly". Така - върху на крилете на музиката, като на шега се озоваваме в Бразилия. До там сме долетели върху вълшебния килим на боса- нова-та "Everyone Deserves A Second Chance", която представя актуалния албум на Мидон - "Synthesis".

Още една весела история ни пренася в света на пропитото с мирис на трева реге. Зад гърба ми се чува вик "Велик, си еееей!". Публиката избухва в смях и само след секунди всички се клатят палаво в ритъма на "Invisible Chains", също от "Synthesis". С "Bonnie’s Song" вече сме някъде сред сините вълни. Без да мислим за нищо, морето ни поглъща с тъгата, носеща се от следващата песен - "Whеn You Call My Name". Крясъкът  "I love youuuu!" на една пощуряла дама профучава безутешен наоколо - започнала е мелодията "Waited All My Life".

Като в сън, тя прескача към лудата "About You".

Феновете избухват, но пeсента е прекъсната в края от от напълно контрастна импровизация.

Да! Най-после. Ето го парчето, заради което повечето сме тук и сега. "State Of Mind".

Повсеместна истерия заради изумителните сола на синкопиращия до полуда Раул Мидон. Странен балкански субект - навярно по-близък до душевността на името Радул, се изцепва - "кво ти става, бе?". Но аз му обръщам гръб. С лице към корифея на акустиката. Дългото парче свършва сякаш за миг и клубът е взривен от писъците на хората."Thank you", казва скромно Раул. Прожекторите угасват. Гостът потъва в тъмнината. Но ние, феновете, няма да се дадем, нали!

Публика лудее, докато не изкарва гения на бис. Звезден фон, насядали по земята почитатели и ангелският глас на Мидон, който ни поднася "Expressions Of Lоve" за финал.

Сетне се слива с фона, изчезва. Късметлиите, успели да си купят по един от 5-е албума, пуснати в клуба, вадим късмет и се снимаме с Раул, като получаваме автографи от него.

На тези, които - по една или други пропуснаха концерта, мога да кажа, че най-малкото, което могат да направят, е да си оскубят косите.

Благодарности на саундмейкърите в Sofia Live Club за перфектния звук, както и на Reel Feel за перфектната организация и възможността да се докоснем до този диамантен талант.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички