Почина Ангел Заберски баща


Почина Ангел Заберски баща

6818

Големият български композитор, аранжор и педагог Ангел Заберски почина малко след 7.30 ч. днес.

Това съобщи за MySound.bg неговият син - Ангел Заберски син.

"Точната диагноза за смъртта предстои да бъде поставена", допълни майсторът на пианото, който е сред елита на съвременния български джаз, ръководейки прочутия бенд Брас асоциация.

"Диабетът на прощава", изкоментира синът на покойния.

Професор Ангел Заберски имаше байпас на крака в последните години, заради коварната болест бе принуден да се подложи на операция, като десният му крак бе отрязан под коляното.

Ангел Заберски е роден в Малко Търново на 31 август.    

Завършва БДК (ДМА "П. Владигеров") (1955). Учи пеене при професор Хр. Бръмбаров. Работи като музикален редактор в "Забавна музика" на БНР до 1974. В началото на 60-е участва в популярния вокален квинтет Приятели на песента и е един от основателите и преподавател в Школата за естрадни певци на Радиото. Главен художествен ръководител на Естрадата на БНА (1974-84), преподавател по пеене в естрадния факултет на ДМА (до 1994), доцент (от 1988). Професор в НБУ.

Той е един от първите композитори, донесли признание на българската забавна песен на европейския подиум. Създава образци на българската лирико-драматична естрадна песен през 60-е години. Автор е на забавни песни и оркестрова музика; музика към театрални постановки и документални филми; детски и хорови песни; аранжименти и други. Първите си творби създава още в края на 50-е ­ инструменталната пиеса "Сребърен дъжд" и песента "Първа среща". Песните му печелят награди на международни фестивали: "Златният ключ" (Братислава); Рен (Франция); Барселона (Испания). Много от неговите композиции са отличени с награди на фестивала "Златният Орфей". Удостояван е многократно с различни награди за творчество. Освен на песни е автор на оркестрови пиеси за бигбенд, в които използва мотиви от българския национален фолклор.

Негови песни са издавани на грамофонни плочи в Канада, СССР, Италия (Артуро Теста), Полша, Чехия, ГДР, Куба и други.

Сред по-известните му оркестрови творби са "Деветте кръга" (1974), "Рапсодия" (1982), "Спомен от Странджа", "Тракийски акварел" и "Акварел". Сред отличените му с международни награди песни са "Адажио" и "Да вярвам ли" (Лили Иванова), "Брезите и момичето" (Георги Кордов).

Песента по негова музика "Калиакра", изпълнена от Мими Иванова, печели наградата на "Златният Орфей" през 1965. С нея започва историята на този фестивал.

От "Златният Орфей" Заберски има призове още за: "Бялата лодка", "Деца играят на войници", "Лунната соната", "Бяло крило", "Бащината къща", "Запей ми, мамо", "Листопад на любовта".

 

Не по-малко прочута е съпругата на Заберски - Маргарита Радинска. Един от  шлагерите, които екзотичната красавица изпълнява, е "Кукла на конци".

Дъщеря им - Маргарита Заберска, също се изявява като джаз вокалистка. 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички