Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Норвежка партия иска да узакони мрежите за безплатен обмен на файлове

21.04.2007  
Норвежка партия иска да узакони мрежите за безплатен обмен на файлове
[B]Либералната партия на Норвегия[/B], една от големите в страната, излезе с резолюция в [B]подкрепа на легализацията на децентрализираните мрежи за безплатен обмен на файлове (P2P)[/B], защитени с авторски права, съобщи [URL www.out-law.com] .

В резолюцията се казва, че в страната е необходимо [B]да се узакони обмена на файлове за лична употреба и без комерсиална цел[/B]. Партията призовава също за забрана на прилагането на каквито и да е технологии за управление на цифровите права (DRM).

"Конгресът на [B]Либералната партия[/B] твърди, че днешните форми на авторското право не са адаптирани към модерното общество”, се казва в резолюцията на партийния конгрес.

"Законите за авторски права са остарели. Общество, в което културата и знанието са свободни и достъпни за всекиго при равни условия, е общо благо. Големите дистрибутори и праводържатели систематично и сериозно злоупотребяват с авторските права и по този начин забавят развитието на изкуството и на иновациите. Именно поради това [B]Либералната партия[/B] иска да възстанови баланса в авторското право”, казват норвежките либерали.

Партията се обяви също за [B]облекчаване на законите за използване на части (семпли) от произведения[/B], защитени с авторско право, както и за намаляване на срока на действие на авторските права, който сега е 75 години след смъртта на автора.

Скандинавските страни са в челото на опозицията на потребителите срещу контрола на праводържателите върху различни произведения на изкуството и основно върху музиката. В Швеция вече съществува силна [B]Пиратска партия[/B], която възникна след [B]акция на властите срещу известния торент тракер[/B] [URL www.thepiratebay.org]. Пиратски партии има вече в над 10 страни в Европа и по света.

В Швеция и Норвегия групи на потребителите предприеха и конкретни действия срещу ограниченията в използването на музика. [B]Норвежкият Съвет на потребителите[/B] се оплака на омбудсмана, че [B]DRM технологията[/B] на музикалния магазин на [B]"Епъл”[/B][B]"АйТюнс”[/B] нарушава норвежкия закон за защита на потребителите. Омбудсманът издаде решение в полза на потребителите и [B]обяви магазина за незаконен в Норвегия[/B].

"Грешка е да създаваме цяло поколение от престъпници”, заяви вицепредседателката на Либералната партия [B]Трине Скей Гранде[/B]. "Успяхме да създадем компенсационен модел, когато се появиха копирните машини, но не успяваме да се справим с по-модерните технологии. Законът трябва да се адаптира към гражданите и към реалностите на новите технологии”.

[B]Либералната партия[/B] на Норвегия е първата немаргинална политическа организация в Европа, която излиза с подобна позиция. [B]Партията заема седмо място по популярност[/B] в скандинавската страна, с 10 места от общо 169 в парламента и 5,9% вот. Резолюцията е приета по инициатива на младежкото крило на организацията.

Вероятността [B]Либералната партия[/B] да формира свое правителство е твърде малка, но в последните години Норвегия се управлява главно от коалиционни правителства, доминирани от [B]Лейбъристката партия[/B]. Затова наблюдателите смятат, че е напълно възможно тази политика на либералите да залегне като част от програмата на бъдещо коалиционно правителство без за това да е необходимо партията да печели изборите.

Представителите на партията осъзнават, че ако подобно решение бъде прието за закон, това [B]ще усложни международните отношения[/B] и ще постави под въпрос членството на страната в Световната търговска организация, както и в Световната организация за интелектуална собственост. За да бъдат избегнати усложнения, ръководството на партията предлага [B]обсъждане на въпроса на международно ниво[/B].

След неотдавнашните акции на полицията срещу собственици на български торент тракери, [B]интернет потребители у нас също проведоха митинги в София и някои други градове[/B]. Усилено се обсъжда и [B]създаването на българска пиратска партия[/B]. Зад арестувания и после освободен собственик на атакувания сайт [URL www.arenabg.com] и против нарушаването на правата на интернет потребителите застанаха партията на Бойко Борисов ГЕРБ и СДС.

Пълният текст на резолюцията на норвежката Либерална партия (на английски) може да се прочете тук – [URL http://www.uv.no/politics/translated-items/culture-wants-to-be-free?set_language=en] .

1193
0%
 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930