Албумът Silent Nation на Asia в Картини от една изложба


Албумът Silent Nation на Asia в Картини от една изложба

4596

Дискът "Silent Nation" (2004) на Ейша (Asia) ще бъде представен в "Картини от една изложба" довечера.

Предаването за концептуални албуми, водено по традиция от Сергей Шишов, се излъчва по програма "Хоризонт" на БНР всяка събота след новините в 21 часа.
 
При подготовката на своя осми студиен албум музикантите от групата са силно повлияни от книгите на Джордж Оруел (George Orwell) ("1984", "Животинска ферма") и Антъни Бърджис (Anthony Burgess) ("Портокал с часовников механизъм").

"По това време гледах едно шоу на Хауърд Стърн (Howard Stern), в което се говореше за цензурата и за лошия език по телевизията и в пресата и така ми дойде заглавието за албума. Знаех, че "Silent Nation" ("Безмълвна нация") най-точно отговоря на нашите намерения. Това наистина е концептуален албум и в някои списания бях силно критикуван за това, че текстовете са ярко политически. Отделни журналисти дори ме обвиняват, че съм ретро хипи, но това не ме засяга. За мен е много по-важно слушателите да се замислят за унищожаването на света от нас, хората. Ние причиняваме такива неща на околната среда, които ще унищожат нашата красива планета след време. Помислете си само за Лос Анжделис и всекидневния смог, за който никой нищо не прави", разказва певецът Джон Пейн (John Payne), който е автор на текстовете.

"В политиката има само краткосрочно мислене, ние никога не мислим за бъдещето. Затова в песента "Midnight" ("Полунощ") се говори на тази тема, как ще изглежда бъдещето за нашите деца, каква ще е околната среда след 100 години. Аз наистина вярвам в бъдещето на нашата красива планета и в прекрасните й хора, но през последните 100 години човекът е направил толкова поразии. До началото на ХІХ век земята е била запазена, но след това състоянието на околната среда започна да се влошава. В песента "What About Love" ("Какво ще кажеш за любовта") говоря за други наши проблеми: и аз също не правя нищо за да се подобрят нещата и наистина осъзнавам, че съм толкова виновен, колкото всеки друг. И още една тема: парите. Те са нещото, което е най-важно в нашето общество, нашето корумпирано общество. Мисля си също така, че нашето съвремие може да е лошо, но е и великолепно, защото всички заедно все още можем да намерим начин нещата да се променят така, че да се запази планетата жива", допълва фронтменът.

След като музикантите се преместват в Калифорния през 2003, идеите за новия албум започват да се конкретизират, при което Джон Пейн и Джеф Даунс (Geoff Downes) прослушват дискографията на групите Йес (Yes), Джърни (Journey) и старите издания на Ейша като източник на вдъхновение.

Така след 9 месеца усилена работа подготвят около 50 песни, които след щателен подбор свеждат първо до 20, а след репетициите се оформя съдържанието на проекта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички