Банско Джаз Фест 2011 тръгна по мед и Лили Иванова


Банско Джаз Фест 2011 тръгна по мед и Лили Иванова

4296

14-о поредно издание на Банско Джаз Фест започна снощи.

Първата от подготвителните вечери стартира с няколко новини. Доктор Емил Илиев, създател и организатор на събитието, обяви на пресконференция, че дългоочакваната от всички група Перкъшън Шоу от Египет, която трябваше да закрие фестивала на 14 август, няма да успее да пристигне "поради технически причини." За момента не се знае кой и дали някой ще заеме нейното място в афиша. Друга дребна промяна в програмата е, че Камелия Тодорова ще си смени датите с Елена Дуни квартет. Родната вокалистка ще излезе на сцената на 9 август, докато квартетът ще ни запознае с репертоара си на 10 август, сряда.

Организаторите на фиестата бяха подготвили и хубава изненада, а именно - че вечерта ще бъде закрита от египетската формация Ефтекасат, която не бе предвидена в програмата. Заради това стартът на изявата снощи бе изместен с половин час по-рано.

Въпреки че още в ранния следобед имаше запалени фенове на джаза, дошли да чуят саундчека  на изпълнителите, същинската част започна в 19.00, когато на сцената излязоха музикантите от Дикси Бенд Тетевен, ръководени от Димчо Димитров.

Направи впечатление, че първата група беше посрещната от празни пейки и то не защото нямаше публика. Близо 70 процента от седящите места бяха оградени и там се допускаха само представители на пресата, хора с баджове "персонал", както и гостите на хотелите и партньори на фестивала. Извън оградената част обаче пейките бяха плътно заети, имаше посетители, които сядаха по камъните встрани. Други избраха да са прави.

Въпреки че голяма част от редовете бяха празни, Дикси Бенд Тетевен не се притесниха и дадоха всичко от себе си. Музикантите предложиха кавъри на Том Джоунс, Бени Кинг, Стиви Уондър (Stevie Wonder), импровизираха върху "When The Saints Go Marching In", "All Of Me", "Dream A Little Dream", "I Got Rhythm", изпяти с  изключителен глас от вокалистката Станислава ДимитроваСъни (Sunnie). Бендът изпълни и песен от своя албум "Диалози", смесващ интересно български фолклор с джаз. Тетевенци слязоха от сцената малко преди 20.30 ч.

Вече можеше да се усети приятното напрежени от очакването на Лили Иванова. Всички седалки бяха пълни и пространството около сцената се пукаше по шевовете. Многобройна охрана пазеше публиката извън загражденията и не даваше и птичка да прелитне.

Примата на българската естрада излезе в 20.30 часа и, посрещната от бурните овации на ентусиазираните фенове, започна със "Стрелките се въртят".

След края на песента тя се обърна към присъстващите, заявявайки, че, ако искаме да чуем нейния глас оттук насетне, ще може да става само по концерти, тъй като не искала повече никоя телевизия да я снима. По-рано на пресконференцията доктор Илиев обяви, че Лили отказва да дава интервюта, изключително обидена на българските медии за това, че я нападат в последно време. Примата изглеждаше наистина много огорчена. Видимо раздразнена, тя прекъсна "Ти дойде", за да направи забележка на няколко жени, които я снимаха с фотоапарати, като им каза, че й пречат. След края на песента, забелязвайки на първи ред Петър Стоянов, тя се обърна към него с извинение за това, което е казала за българските телевизии изобщо, визирайки "Телевизия Европа", собственост на брата на бившия президент - Емил Стоянов. Певицата поясни, че забраната за снимки не важат за тази медия.

Магичният концерт продължи без повече прекъсвания от подобно естество с новите песни на Иванова - "Този свят е жена" и "Au nom da le foi". В репертоара на Лили за шоуто бяха още "Няма бряг за любовта", "Крадецът на мъка", "Вечно момиче" (композирана от Оги Енев), "За тебе бях", "Какво си ти". На "Среднощна игра" голяма част от публиката стана и започна да танцува. Програмата продължи с изпълнения на "Сам", "Искам любов" и "Искай докрай". 

Лили призна, че с "Камино" желае да представи високото ниво на музикантите около себе си. Със соловите си изпълнения в прелюдията на песента Орлин Цветанов (цигулка) и Бисер Иванов (китара) демонстрираха своята виртуозност и спечелиха сърцата на публиката.

В кратките паузи между пиесите певицата подкрепяше гласа си с мед.

Между няколкото биса различни високопоставени личности, мислейки, че след всяка песен идва краят на концерта, се опитваха да поднесат цветя на изпълнителката. Но Лили продължаваше да пее за радост на публиката, която вече беше станала на крака и запълнила празното място пред сцената. Певицата изненада с "Не си измисляй правила", "От векове за векове", "Черната овца" (вариант по класиката на Ахат, разбира се) и завърши с вечния си хит "Сън ли си".

Публиката дълго ръкопляскаше на примата. Имаше защо. Лили ни подари над 20 песни, а фестивалното й изпълнение се превърна в истински концерт.

Египтяните от Ефтекасaт (Eftekasat) (в превод на български: иновации) се появиха в светлината на прожекторите след родната прима, някъде около 22. 40 ч.

Ръковдителят на групата Амро Салах разказа за групата на учудващо добър български език, което, както обясни, се дължало на това, че преди 13 години взел за жена "една българска роза". Гостите завладяха публиката с магичния си ориенталски джаз. Формацията започна с парчета от третия си албум "Дандаша". Парчето "Розова долина" е повлияно от българския фолклор, но с музикални акценти от Близкия Изток. С изпълнението на "Жасмин", което бе определено като арабски балет, съставът намали темпото. Но само за да го качи отново в "Нубийският синдром", чиято мелодия е повлияна от старите египетски тадиционни ритми.

Музикантите продължиха с "La belle Algerie" и "Anxious Dance", по време на която барабанистът Амро Кайри взриви публиката. Друг, отличил се със своето майсторство, бе цигуларят Мохамед Медхат.

Вечерта прелят в джем сешъна в хотел "Бъндерица", където за доброто настроение се погрижиха Мишо Йосифов квартет и Диди Младенова. Тя смая посетителите на заведението с уникален глас. В импровизациите се включиха и египтяните Амро Салах и Амро Кайри.

Банско Джаз Фест 2011 стартира изключително добре, а очакванията са да продължи именно в такъв дух.

Ръцете ми са подути и болят от аплодисментите до ранни зори, а всичко тепърва предстои….

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички