Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Незабравимият Нат Кинг Коул в Картини от една изложба


Незабравимият Нат Кинг Коул в Картини от една изложба

3822

Тавата на Нат "Кинг" Коул (Nat King Cole) - "My Fair Lady" (1964), ще бъде представена в "Картини от една излжба" довечера.

Предаването за концептуални албуми се излъчва по програма "Хоризонт" на БНР всяка събота след новините в 21 часа.

Писателят Джордж Бърнард Шоу (Geogre Bernard Show) никога на посочва кой е прототипът на професор Хигинс от пиесата му "Пигмалион". Във викторианска Англия древногръцките митове и легенди са на особена почит и историята за скулптора Пигмалион от остров Кипър, създал статуята Галатея и оживена от Афродита, намира редица интерпретации. Сред тях се откроява постановката  "Пигмалион и Галатея" от 1871 на Sir William Schwenck Gilbert, един от източниците на влияние за Шоу.
 
Замисълът за "Пигмалион" датира от 1897, когато Шоу и Оскар Уайлд (Oscar Wilde) размишляват върху произношението и фонетиката на актрисата Patrick Campbell. Но чак през пролетта на 1912 пиесата е подготвена за печат и постановка, като действието е пренесено в едуардовска Англия (1901-1910).

Хенри Хигинс, арогантен и сприхав професор на фонетика, смята, че акцентът и интонацията определят възможностите за успех в обществото. Той се хвали пред новия си познат, полковник Пикъринг, също експерт по фонетика, че може да научи всяка жена да говори така правилно, че да я вземат за херцогиня на бала на дипломатите. За пример предлага да се обзаложат, че ще обучи младата продавачка на цветя от бедняшките квартали Илайза (Елиза в някои издания) Дулитъл, която говори с ярко изразен провинциален диалект…

Едва във встъпителните бележки  при преиздаването на пиесата "Пигмалион" през 1916 Бърнард Шоу споменава филолога и фонетика Henry Sweet, чийто методи за запис на фонетичните звуци и маниера му на поведение имат известни допирни точки с професор Хигинс.  

Истинската популярност на творбата идва след 1956, когато Alan Jay Lerner и Fredereick Loewe адаптират пиесата на Шоу за мюзикъла My Fair Lady ("Моята прекрасна лейди"). Бродуейският спектакъл има премиера на 15 март 1956 в театъра на Mark Hellinger и до 29 септември 1962 наброява 2 717 представления. Не по-малко успешна е постановката в лондонския "Уест Енд" от 1958 - 2281 представления.
 
Сред широката аудитория паметна остава и трактовката от 25 декември 1964 в едноименния филм на режисьора George Cucor с Одри Хепбърн (Audrey Hepburn) в главната роля.

Преди това обаче певецът Нат "Кинг" Коул и неговият екип, включително оркестър и хор с диригент Ralph Carmichael, започват да подготвят своя версия на мюзикъла.

Именно тя ще прозвучи в предаването "Картини от една изложба", водено от Сергей Шишов.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички