R.E.M. се разпаднаха


R.E.M. се разпаднаха

1994

R.E.M. спират да съществуват като група.

След 31-годишна кариера, прочутата американска формация се разтури, обявявайки новината на официалния си сайт.

"Към нашите фенове и приятели: ние, R.E.M., дългогодишни приятели и съидейници, решихме да приключим съвместната си дейност. Оттегляме се с чувство на голяма признателност, на завършеност и на удивление от всичко онова, което направихме. Това (съобщение) е за всеки, затрогнат от нашата музика. Дълбоки благодарности!", се казва в официалното изявление, цитирано от световните агенции.

По думите на Майкъл Стайп (Michael Stipe) (на снимката вдясно), решението не е било лесно. "Всичко обаче има край, а ние искаме да го сложим по наш собствен начин", обяснява фронтменът. Басистът Майк Милс пък коментира, че отношенията между членовете на състава винаги са били като между братя и този ход не е продиктуван от вътрешен конфликт.

"Страхотно е да продаваш албуми. Но е особено сладко да знаеш, че независимо колко си продал, имаш една вярна публика, която разбира песните ти в дълбочина и ги свързва със собствения си живот", призна преди време китаристът Питър Бък.

"Разделяме се като приятели. Знам, че ще се виждаме и в бъдеще, също както ще се виждам с всеки, който ни подкрепяше през всичките тези години - без значение къде точно ще се случи това: може да е на щанда за плочи в музикалните магазини във вашия квартал; в ъгъла на някой клуб, докато гледаме банда 19-годишни момчета, пробващи да променят света", допълва китаристът.

Няма информация засега какви точно са плановете на членовете след раздялата им и дали възнамеряват да работят по самостоятелни проекти.

Групата е сформирана в Атланта, Джорджия, през 1980. Нейни основатели и членове са китаристът Питър Бък, вокалистът Майкъл Стайп, басистът Майк Милс и барабанистът Бил Бери, който се оттегли през 1998 заради мозъчен аневризъм. R.E.M. се превърнаха в трио, но оцеляха. Една от официалните версии за величието им е, че маркираха момента, в който постпънкът се превръща в алтърнатив. Или  т.нар. колежански рок. Понеже това не означава кой знае какво, има и "човешка" версия. Музиката им е агресивно-лирична и хващаща. Гласът на Стайп може да бъде уловен, дори ако пее в хора на ловците от "Вълшебният стрелец". Абстрактните текстове, дело на певеца, са същинска поезия. А и не са много групите, които продължиха да изглеждат като тийнейджъри на сцената след три декади в светлината на прожекторите.

За това време бандата издаде 15 студийни албума. Както MySound.bg информира, последният от тях - "Collapse Into Now", се появи преди седем месеца и пожъна овации от страна на феновете, въпреки че критиката бе по-умерена в оценките си за него. Дискът достигна до "Топ 10" в 13 държави.

R.E.M., които бяха въведени в Залата на славата на рок-ен-рола през 2007, са сочени за вдъхновители от страна на такива важни артисти и банди като Кърт Кобейн, Рейдиохед (Radiohead), Едитърс (Editors), Каунтинг Кроус, Pavement, Лемънхедс и много други. Абревиатурата R.E.M. означава "бързо движение на очите" (Rapidly Eye Movement), случващо се несъзнателно по време на сън.

Междувременно, INXS официално обявиха раздялата си с певеца JD Fortune. 38-годишният канадец, който пое микрофона от покойния фронтмен Майкъл Хътчънс, печелейки кастинга на ТВ шоуто Rock Star: INXS, има заместник. Но той е мистериозна засега личност, чието разбулване обаче скоро предстои.

Австралийските ветерани, които гостуваха в България именно с JD Fortune, пуснаха песента "Tiny Summer", изпълнена от въпросния неизвестен вокалист.

Единственият албум на формацията, в която звучи JD Fortune, е "Switch" (2005).

"Бихме искали да му благодарим за общите спомени и да му пожелаем успехи във всичко, с което ще се захване насетне", се казва в изявлението на групарите, публикувано в сайта им.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички