Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Японският авангардист Йошио Мачида на Аларма Пънк Джаз

05.10.2011   MySound.bg
Йошио Мачида

Поскъпнал с една година, радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" продължава своя марш на скок.

Следващият оригинал в афиша на феста е японският авангардист Йошио Мачида.

Както MySound.bg вече анонсира, гостът ще се изяви в кафе-галерия "Генералът раздава шоколад" утре, 6 октомври. Само че концертът започва в по-ранен час - в 18.30 ч., което се налага по-технически причини: ще се предава на живо по "Фалшименто" на вълните на Радио София (94.5 FM) от 19.00ч., a по-късно през октомври ще се излъчи и в "Аларма" по програма "Христо Ботев" на БНР.

Вход: свободен (с доброволни донации)

Роденият през 1967 Йошио Мачида е композитор, импровизатор и визуален артист с трайни сътрудничества на Балканите. В България е за първи път по покана на сдружение "Наш свят" и галерия "Графит" (Варна) с помощта на Японската фондация. Мачида представи концептуалната си изложба МАРУ във Варна, своеобразно изследване на кръга (на японски "мару" значи "кръг"), и проведе два уъркшопа – съответно за деца и за възрастни, под общото мото "Композиране на саундтрак чрез предмети от ежедневието".

За разлика от повечето японски експериментални артисти от своето поколение (Тошимаро Якамура, Отомо Йошихиде, Тетуци Акияма и т.н., които са по-близки до методите на композиране на Джон Зорн). Мачида избира точно противоположния път – този на имплозията, а не на експлозията на сцената.

Той ще представи утре вечер електро-акустична програма за лаптоп и стийлпен (карибски инструмент от семейството на металните барабани), като преди него на сцената ще излезе и една българска експериментална ембиънт-нойз формация, свързана с най-новата история и на фестивала – mytrip на Ангел Симитчиев.

Събитието е част и от една далекоизточна серия на "Аларма Пънк Джаз" и "Генералът раздава шоколад", която ще продължи с електроакустичен пърформанс на камбоджанския композитор и визуален артист Сафи Вонг (известен повече като Лафидки) в кафе-галерията на 14 октомври.

Още - на:

www.facebook.com/alarmapunkjazzfest
www.myspace.com/alarmapunkjazzfest
www.bnr.bg
www.yoshiomachida.com

Кафе-галерия "Генералът раздава шоколад" е на улица "Ами Буе" 17 (близо до "Пирогов").5109
100%
 

Юли ´20


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031