Македоно-италианският ансамбъл The Skopje Connection в Студио 5


Македоно-италианският ансамбъл The Skopje Connection в Студио 5

4524

Македонците Георги Шарески (Georgi Sareski)–китара, Джиян Емин (Dzijan Emin)–валдхорна и мелодика и италианският тромпетист Лука Акуино (Luca Aquino) ще дадат воля на творческите си търсения в столичния клуб Студио 5 от 21.00 ч. на 21 ноември.

Музикантите са събрани в забавния ансамбъл The Skopje Connection.

Концертът ще скрепи дружбата между две културни институции от висок ранг – програма "Христо Ботев" на БНР и популярния столичен клуб. Изявата е в афиша на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз".

The Skopje Connection е изобретение на италианския джаз продуцент Енрико Блумер, един от основателите на Europe Jazz Network и дългогодишен член на екипа на Jazz Clusone, един от най-големите джаз фестивали в Южна Европа. Но това не е изкуствено създаден проект, защото химията между тримата музиканти се получава още на първите репетиции и звукозаписни сесии.

Джиян Емин, който се чувства достатъчно добре и в Македонската филхармония, където работи, и в цигански джаз оркестър, и в прогресив рок- и джаз формации, е може би най-добре познатият у нас от тримата. Музикант от смесен босненско-турско-цигански произход, Джиян черпи с пълни шепи и от традицията, и от академизма, без това по никакъв начин да омаловажава фактора "въображение", който си остава водещ при него. У нас е свирил с основната си формация Project Zlust, където участва и Мишо Йосифов, и с Черкези Оркестър на Тони Китановски, както и със Skopje Connection, между другото – на шоукейсите на арт-форума "Без граници" в Балчик в края на лятото. Част е също така и от някои от формациите на самия Кирил Джайковски. Негова музика може да се чуе в добре познатите у нас филми "Бал-Кан-Кан" на Дарко Митревски и "Как убих светец" на Теона Митевска. Свирил е заедно с артисти като Уилям Паркър, Франк Лондон, Дамо Сузики и Грег Хоупкинс, а на домашни сешъни в Studio Zlust – и с музикантите от Nublu Orchestra на Буч Морис.

Георги Шарески е завършил китара в "Бъркли", където му е преподавал самият Дейвид Тронзо. Носител е, още като студент, на наградата на International Association Оf Jazz Educators и на Berklee Achievement Scholarship Award. Автор е на три самостоятелни албума. В първия от тях, който като композиция е доста близък до света на Борис Ковач, да речем – "Elflandia" (2005), участват много от състудентите на Шарески от "Бъркли", сред които е и саксофонистът Ури Гурвич (записващ за лейбъла Tzadik на Джон Зорн с Петър Славов-младши на контрабаса). И "Elflandia", и следващият албум на Шарески от 2006 (със секстет и специален гост Франческо Берцати), са издадени от авангардния скопски лейбъл Chicken Madness, издателите на "Баце квартет" на Теодосий Спасов. Следващият солов проект в вече в квартет (с издател лейбъла на Скопския джаз фестивал) – с Джиян Емин и Гоце Стевковски от Zlust и с Оливер Йософовски, познат у нас от първите албуми на Фолтин (Foltin), на контрабаса. Шарески владее различни стихии и може да борави както с тишината (в проекти като "Elaflandia" и Skopje Connection), така и Хендриксовата психеделия (когато се развихри с квартета си).

Лука Акуино е от Беневенто, Южна Италия, и е сред новите големи имена на тромпета в италианския джаз. Първата му любов, както се чува и от музиката му, е Майлс Дейвис (Miles Davis), а втората – Чет Бейкър. Печели Международната награда за солисти "Масимо Урбани" през 2005. Записва за Universal Music. Свирил е заедно с големи имена в съвременния джаз и от двете страни на океана като Паоло Фрезу, Слайд Хемптън, Тони Скот и Рой Харгроув, който звучи и в албума на Лука "Lunaria" (2009). Самият Лука, който в момента се е фокусирал сериозно и върху скандинавското звучене, е участник в над 50 различни записи на джаз, хип-хоп, гръндж, поп и дори хеви метъл музиканти.

Първият албум на Skopje Connection – "Amam" (2009), е записан в историческата турска баня от XV век "Дауд Паши Амам" в Скопие и е миксиран от Боян Угриновски – човекът, който често е зад тонрежисьорския пулт на големи концерти на музиканти от калибъра на Уейн Шортър, Нилс Петер Молвар или Чарлс Лойд. Вторият проект на групата, който тъкмо излезе, е с участието на един от големите авангардисти на съвременната европейска сцена за нова музика и джаз – холандския челист Ернст Райзехър.

Проектът Skopje Connection изисква специална атмосфера, в която да бъде слушан на живо, а Студио 5 е едно от малкото места в София, подходящи за създаване на подобна камерна обстановка.

Концертът ще се излъчва директно по програма "Христо Ботев" на БНР (92.9 FM) от 21.30 ч. на 21 ноември като част от серията "Звуково изобразяване на града" на "Аларма Пънк Джаз".


Билети: 10 лв на касата на Билетен център, НДК, в Студио 5 и онлайн чрез www.eventim.bg и www.ticketstream.bg

Още - на:

www.myspace.com/theskopjeconnection

www.facebook.com/alarmapunkjazzfest

www.bnr.bg

www.clubstudio5.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички