Върху бас линията на Dub Fx и Blu Mar Ten


Върху бас линията на Dub Fx и Blu Mar Ten

4625

Е, тук сме вече.

Чакаме... и още малко... То май са минусови температури, ама нищо, ние сме на опашката. Добре, влязохме. Към гардероба! А тук ще почакаме още. Даже повече. Ама нищо, вечерта е пред нас. Свършили били местата на този... Хайде сега всички бързо към другия! Добре, че една приятелка буквално полудя и се устреми доста настървено, та... ДА! Взехме си номерче, можем да прекрачим и в залата вече.

19 ноември е датата, в която НДК бе разтърсен от мощни бас линии. Подът на зала 3 буквално се тресеше в продължение на часове и виновникът за това е  музикалният фестивал Drum And Jazz (4G) 2011. Неговото седмо поpедно издание, организирано този път съвместно от EventEase и H.M.S.U. в рамките на Balantine's My Beat, представи на ценителите събитие, което, въпреки противоречивите мнения, ще остане сред онези вечери, за които ще се говори.  

Много скачане, танци, хора, вдигнати ръце, викове и най-важното – огромна доза от must-be-heard музика и добро настроение. Лайн-ъп-ът сам по себе си казва достатъчно. В чест на първоначалното чакане, вътре пак така се случи, докато излязат хедлайнърите. Но пък бе доста по-позитивно чакане. Да ти е кеф на душицата даже.

Преди около две седмици, на тръгване от лекция в Ректората, минавайки през подлеза, имаше някаква тълпа там, насъбрала се в голям кръг, чуваше се и музика. Ама не редовната акустика - цигулки, акордеони, китари, барабани... (без да влагам лоши чувства към тамошните улични изпълнители). Дъбстеп и хип-хоп се носеше. Честно! Впоследствие разбрах, че именно с клипчето от тази "случка" е бил излъчен победителят от Grolsch CompetitionThe Machines. "Машините" - като такива, бяха откриващият елемент на Drum And Jazz (4G). След тях се изяви небезизвестният EXo (H.M.S.U., Mirizma), на когото акомпанира цигуларката Бояна Желязкова (Ajabez/Good Music Society). "Затварящи" събитието в застрашената от срутване зала бяха още двама представители на H.M.S.UKonspirator и Mocks, обединени от техния проект – High Roll. Скилър (Skiller) за пореден път доказа, че и един човек парти прави. Избийтбоксира ни и ни отвя. Поослушвайки се за мненията на посетилите относно българския съпорт, мога да обобщя с две думи - Big up!, извадено директно от родния речник.

Да си дойдем сега на думата. Или онова, за което се бяхме събрали на тази скромна дръм-ен-джаз вечеринка. Първо – DJ Cade (Convoy Unlimited). Ако целта на "занятието" бе със сета си да ни направи още по-нетърпеливи в чакането – е, успя. Ама за хубаво. Като се поразтанцуваха всички и ги удари басът, логичната развръзка бе ескалиране и на емоциите. И ето! На сцената излязоха Dub Fx и приятелката му Flower Fairy (на снимката).

Миналото лято, когато отново бяха в България, но заедно с Mr. Woodnote, реших да пропусна събитието в "Ялта"... но отидох на морето – Cacao Beach. Дали беше заради пясъка и всичко, което самото Голямо синьо носи на хората, не знам. Но преживяването беше страхотно. Въпреки безумната жега на август. Както споменах веднъж в предишен текст – необходимо е само да се отпуснеш и да се оставиш музиката да те понесе. Като чувство бе напълно възможно да се изпита точно това и през тази вечер. Макар и да нямаше море на 50 метра от нас, атмосферата бе запълнена със самото изпълнение. Ще направя една искрена вметка – на мен много голямо впечатление ми направи това че, макар и самостоятелно, Flower Fairy да изпя едва няколко песни, през цялото време беше на сцената до приятеля си - не спря да танцува и някак личеше, че има силна връзка между тях.

DJ Cade, който освен зад пулта показа възможностите си и редом с Dub Fx, посочвайки тях двамата, каза: "Много се радвам, че съм с тези двама страхотни души, които правят музиката и живеят с нея". И понеже на публиката не й се чакаше още една година, вдигна достатъчно шум, че да ги извика за бис.

Впоследствие присъединил се към събитието, Chris Marigold от триото Blu Mar Ten (Hospital, Looking Good, BMT, UK), имаше лошия късмет да вземе ред след Dub Fx. Не за друго, а защото залата значително се изпразни. И понеже много обичам да си служа с цитати, отново ще го направя.

Думите са на един от родните ни диджеи: "Интелигентен дръм-ен-бейс".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички