Стефка Оникян с юбилеен концерт за 60-годишнината си


Стефка Оникян с юбилеен концерт за 60-годишнината си

6265

Стефка Оникян ще отбележи своята 60-годишнина, която навърши на 10 август 2011 г., с голям юбилеен концерт на 23 ноември.

Празничният рецитал ще се състои в Първо студио на Българското национално радио от 19.00 ч.

Джаз примата ще бъде съпровождана от Биг бенда на БНР, на който години наред е била и продължава да бъде солистка. Диригент е Антони Дончев, а в програмата ще участват и много студенти от Музикалната академия "Панчо Владигеров", които са нейни възпитаници. Освен популярна певица, Оникян е една от най-предпочитаните преподавателки по пеене от младите таланти. Освен най-популярните си български песни от собствения си репертоар, музикалната легенда ще изпълни и някои от най-големите световни джаз стандарти.

Обичаната изпълнителка ще издаде и своя книга по случай юбилея. За разлика от останалите си колеги, които пускаха биографични творби във връзка с юбилеите си, певицата е заложила на своята авторска методика при обучението на младите изпълнители. Книгата се нарича "Вокалната работа в поп и джаз музиката" и ще излезе в деня на концерта - 23 ноември. "Тази книга разкрива някои от тайните на пеенето, които са много необходими на желаещите да станат поп и джаз певци. Езикът, на който е написана, е максимално достъпен и непосредствен. Ще се радвам, ако тази книга подпомогне начинаещите певци и педагози и събуди интереса на тези, които са решили да се занимават по-задълбочено с изкуството на пеенето. Надявам се, че ще добият и една обща култура, необходима за изграждането им“, споделя Стефка Оникян. "Вокалната работа в поп и джаз музиката" съдържа както упражнения, които се пеят по ноти, така и диск с изсвирени и изпяти различни по трудност вокализи. За по-напредналите са включени и упражнения за първи стъпки в джаза."Въоръжете се с търпение, защото началото винаги е трудно, но непременно опитайте – повярвайте, заслужава си! Желая ви успех", казва още за труда си авторката.

Стефка Оникян е родена на 10 август 1951 година в Пловдив. Завършва ВМПИ – Пловдив - 1981. Солистка на Естрадата на БА - 1972-1978 и вокален педагог на група Магистрали (1985-1986). Започва концертната си дейност още като ученичка в музикалното училище в Пловдив, когато е солистка на Биг бенда при Профсъюзния дом на културата "Стефан Кираджиев" с диригент Ст. Пехливанов. Печели златен медал на III републикански фестивал на художествената самодейност ("Човекът, когото обичам" - муз. Джордж Гершуин) през 1969. През 1971-1972 е в състава на вокално трио Обектив, а от 1973 работи като солистка. Представя се на фестивала "Братиславска лира - 1974, печели първа награда на фестивала в Колобжег, Полша, и втора награда на фестивала "Златният Орфей" през 1975.

Има концертни изяви с ЕО на КТР, оркестър София и Стакато. Песента "В утринта", изп. с Мими Иванова и оркестър Стакато по музика на Развигор Попов, печели трета награда на фестивала "Златният Орфей" през 1974. През 80-е, успоредно със самостоятелната си концертна и записна дейност, участва в дует Оникс. Сестрите Стефка и Виолета Оникян дебютират като дует на фестивала "Златният Орфей" през 1976, където представят песента "Чудото на младостта" (музика Ангел Заберски).

До 1983 работят заедно епизодично (фестивали, записи, концертни изяви). Стават популярни със записа на песента "Сестри" - версия на известния шлагер на Андрю Систърс – "Bei Mir Bis Du Schon". Дуетът се представя на "Шлагерфестивал" в Дрезден през 1985, а през 1986 печели първа награда на Международния конкурс в Улан Батор, Монголия. Има осъществено концертно турне в Русия с ЕО на КТР през 1983.

Виолета Оникян е солистка на ансамбъла на ПЖИ "Тодор Каблешков", София, до неговото разформироване през 1997. Стефка има успешни изяви като джазова певица. Представя се на националните джаз срещи в София, Русе и Габрово с ЕО на КТР, оркестър Русе, Софийски диксиленд, Суинг дикси бенд Габрово. Участвува в концертите на Олег Лундстрем биг бенд в България през 1986 и в програмата на Международния диксиленд фестивал в Дрезден следващата година. Осъществила е концертни турнета и изяви в Русия, Полша, Германия, Румъния, Чехия, Куба. Сред песните, които изпълнява, получават първи награди на радиоконкурса "Пролет" - "Нещо се случи" (м.Вячеслав Кушев) и "Тийнейджърска песен" (м.Хайгашод Агасян) през 1997. Последната е включена в сборен компактдиск, продуциран от мисията на ООН в България. През 1997 е поканена да изпълни една от соловите партии на джаз кантата на Милчо Левиев "Зелената къща", чиято европейска премиера е в зала "България".

Година по-късно заедно с Камелия Тодорова, Васил Петров и Людмил Георгиев, създават концертна програма, посветена на 100-годишнината на Джордж Гершуин. Четиримата доразвиват идеята и правят концерт по случай 100-годишнината от рождението на Дюк Елингтън през 1999. През 90-те Оникян се утвърждава като вокален педагог, предавайки богатия си опит на студентите в Музикалната академия, Софийския университет и Центъра за работа с деца към община Връбница.

През 2007 ВАК й присъжда научното звание - доцент. Редовно участва като жури и често е председател на конкурси за млади поп и рок изпълнители. Много от студентите и печелят награди в наши и международни конкурси.й

Синът й Митко Рупчев следва нейния път и вече има издадени два албума.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички