Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Почина Чавдар Чендов


Почина Чавдар Чендов

5901

Чавдар Чендов почина вчера, 19 януари.

Инсулт е (най-вероятната) причина за смъртта на бившия главен редактор (и идеен баща) на музикалното списание РИТЪМ, който на 14 август тази година щеше да навърши 72 години.

Чендов страдаше от диабет в последните години, припомнят близки на покойния. "Всички го обичаха, въпреки чепатия му характер", припомни пред MySound.bg пък Румен Янев, също бивш главен редактор на музикалния официоз, който спря да излиза в края на 2007 г.

Поклонението ще се състои в столичната църква  "Св. Покров Богородичен" (зад МВР Болница, зад хотел "Родина") от 15.30 ч. на 21 януари (неделя).

През 1987 Стефан Станчев (покоен от 2003) и Чавдар Чендов събраха екипа, създал първообраза на флагмана, чийто пилотен брой - със заглавие "Ритми", още през далечната 1983 даде камертон на цялата музикална преса насетне.

Чавдар Чендов и Размари Стателова са автори на "Поп музиката: Субективни разсъждения и опит за обективни преценки", едно от първите български издания, посветени на поп и рок музиката. Творбата се появи през 1983.

Чендов е откривател на легендарната банда Контрол. Той е баща на Емил Чендов, вокалист на Епизод.

Ето едно програмно интро, което Чавдар Чендов написа в брой No 100 на сп. РИТЪМ през 2006 година.

"Сънувах, че са забравили да ме поканят за 100-я брой на РИТЪМ. Нищо чудно! В планината от списъци на короновани глави, президенти, суперзвезди и депутати името ми може да се е забутало някъде, пък и последните секретарки, които ме познаваха лично, се пенсионираха още преди 50 години. А събитието не бива да се пропуска: за първи път у нас ще гостуват Ролинг Стоунс; заедно със съпътстващите ги антиглобалисти и антигеронтофили от движението Ролинг Стоп ще наминат Мадона и Азис Седми и още кой ли не... Странното е, че за виетнамците, да речем, юбилейното число е 33, за евреите – 77. Само ние сме бучнали един кол, добавили сме му два геврека и се радваме като деца. Нищо, сега като приемем Европа в България, нещата се оправят... А над главата ми загадъчно блещукат диамантите, обсипали платинената рамка около стотния брой на РИТЪМ! Славни времена бяха!"

Милко Стоянов, също някогашен главен редактор на РИТЪМ, реагира светкавично в соцалната мрежа Facebook.

Лека му пръст на ЧЧЧ...

Виден български журналист, писател, преводач, интелектуалец... фен на музиката и свободното слово, останал завинаги в неразказаната история на о бозе почившата българска музикална периодика.

Мога спокойно и с гордост да кажа - мой учител в музикалната журналистика... макар че по онова време, в зората на РИТЪМ, млади (и още с коса), си мислехме, че знаем и можем всичко и никой не трябва да ни казва... Чендо беше по-голям от нас, по-опитен и нямаше точно рокерски вид, но... разбираше нещата, големите неща... отвътре.

Помня, че когато РИТЪМ беше вестник и се гърчеше в безпаричието на "прехода", допуснахме печатна грешка в едно от антрефилетата, които ЧЧЧ обичаше да пише на втора страница. Отпечатано излезе "Дудо Рок"... Смяхме се бая, а и доста време този "вътрешен" псевдоним му остана - Дудо Рок, един ветеран в сфера, която сякаш е запазена само за младите, шумните, дългокосите... Не бях го виждал от години... знаех, че последните му години не са били лесни, защото в България нямаш право да остарееш достойно, особено ако си бил човек на словото, ума и изкуството...

Но ние те помним, Дудо Рок, и там, където си сега, сигурно свири от НАШАТА музика, forever!

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички