Хитовите мемоари на Patti Smith вече на книжния пазар у нас


Хитовите мемоари на Patti Smith вече на книжния пазар у нас

1615

Издателство "Махалато" представя на родната публика "Просто деца" (Just Kids).

Книгата на Пати Смит (Patti Smith) (корицата на снимката) е носител на Националната американска награда за нехудожествена литература.

Това е най-старата приказка на света: за момиче и момче, които се влюбват. Но когато момичето е пънк иконата, поет и истински ренесансов творец Пати Смит, а момчето е световноизвестният скандален фотограф Робърт Мейпълторм, обичайното изчезва още с първите думи на тяхната история. Двамата се срещат в Ню Йорк в кипежа на 60-е години, и без да подозират, ще свържат неразривно съдбите си. Те са просто деца, когато си дават клетва да се грижат един за друг и никога не й изневеряват. Никой не вижда света като тях и мечтите им предчувстват свобода, екстаз и избавление. Спасяват се взаимно, споделяйки свещената мистерия да си творец, болките на порастването и смелостта да предадеш самотата си и да я замениш с доверие.

Накъде ги отвежда всичко това? Какво става с тях?

Води ги един към друг. Стават себе си.

Пати Смит и Робърт Мейпълторп откриват призванието и признанието си сред творци като Уилям Бъроуз, Джими Хендрикс (Jimi Hendrix), Анди Уорхол, Боб Дилън (Bob Dylan). Живеят в легендарния хотел "Челси", приличащ на кукленска къща от Зоната на здрача, в която всеки е някой, дори да е никой във външния свят. Присъстват на раждането на сцената в клуб CBGB и оставят отпечатъка си върху една епоха, отекваща и до днес с вдъхновението и посланията си.

"Просто деца" започва като романтична история и завършва като елегия за младостта, мечтите и непоколебимостта да следваш пътя си, дори когато толкова пътища се пресичат. Прелюдия към славата и разказ за любов и приятелство.

"Пати Смит ни дава поетичен шедьовър, рядка и ценна покана да надникнем в истинско ковчеже със съкровища", възкликва Джони Деп.

"Бяхме като Хензел и Гретел, загубени в тъмната гора на света. Имаше изкушения и вещици, и демони, каквито дори не си бяхме представяли, както и блясък, за който само предполагахме, че съществува", признава Пати Смит.

Тя възпламени света на писаното слово с непосредствеността и челната атака на рок-ен-рола, спечелвайки си признание с революционното смесване на поезия и рок. Знаковият й музикален дебют "Horses" с новаторската фотография на обложката, направена от Робърт Мейпълторп, се нарежда сред стоте най-добри албума за всички времена – нейният "меч от звуци, прибран в ножницата на неговата образност". Впоследствие Пати Смит записва още 11 албума, а първата й изложба с рисунки е през 1973 като нейни произведения, фотографии и инсталации са излагани в най-престижните галерии и музеи в света. След многото стихосбирки, мемоарите й, посветени на връзката им с Робърт Мейпълторп, "Просто деца", обират овациите на публиката и критиката. През 2005 френското Министерство на културата отличава Пати Смит с най-престижната си титла – "Командир на ордена за изкуство и литература". Въведена е в Рок-ен-рол залата на славата през 2007.

Пати Смит се омъжва за покойния Фред Соник Смит от MC5 в Детройт през 1980 Двамата имат син Джаксън и дъщеря – Джеси. Певицата отново живее в Ню Йорк към днешна дата. 

Преводът на "Просто деца" е на Катрин Гайдарова.

288-те страници са илюстрирани с архивни фотографии.

ISBN 978-954-8338-16-5

Цена 18 лв.

Още - на:

www.mahaloto.net

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички