Ориентал метъл от Тунизия в Картини от една изложба


Ориентал метъл от Тунизия в Картини от една изложба

5470

Албумът "Tales Of The Sands" на Myrath ще бъде представен в "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР.

Предаването за концептуални проекти се излъчва всяка събота след новините в 21.00 ч.

В развитието на тунизийската прогресив пауър метъл група Myrath (в превод от арабски "наследство") решаваща се оказва срещата им с пианиста Kevin Codfert от френската формация Adagio. Myrath откриват концерта на Робърт Плант (Robert Plant) и Adagio в римския амфитеатър на Картаген пред около 7000 души на 26 март 2006.

Kevin е силно впечатлен от качествата на музикантите, става техен продуцент и тонинженер и не след дълго групата e първата тунизийска банда, подписала договор със световна звукозаписна компания. Нещо повече, тя е и първата, успяла да се наложи на метъл сцената със завидните умения на своите членове (почти всички със солидно музикално образование, включително във Франция), но най-вече с удачното съчетание на арабски мотиви и метъл фрактура, създавайки свой стил, наречен "ориентал метъл".  

Началото всъщност е през 2001, когато 13-годишният китарист Malek Ben Arbia заедно с приятелите си Fahmi Chakroun на барабани и Oualid Issaoui на китара от предградието Ez-Zahra на столицата Тунис основават групата XTAZY и бързо набират популярност след като окомплектоват състава с бас китарист и певец.
Характерно за нейния стил е включването на секция с арабски струнни инструменти и перкусии, както и на пълномащабен симфоничен оркестър. Тази тенденция се засилва особено при подготовката на третия й официален студиен албум "Tales Of The Sands", издаден през есента на 2011. В диска участват продуцентът Frederik Nordstrom (In Flames, Dimmu Borgir, Dark Tranquillity) и тонинженерът Jens Bogen (Опет (Opeth), The Devin Townsend Project, Soilwork) наред Kevin Codfert.

Темите в творбата отразяват тунизийската действителност и проблемите на младите хора преди Арабската пролет, свързани с любовта и вярата, но и страданието, измамата, омразата, страха и войната.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички