Тома Марков миксира прозаични и поетични парчета


Тома Марков миксира прозаични и поетични парчета

4114

Отново наближават куп почивни и празнични дни, но празникът "Късна емисия" – програмата от нощни културни събития на ресторант - бар "На седмотонеб(ц)е", площад "Славейков" 11, – си остава безкраен.
 
Кристин Димитрова е главна героиня в афиша на "Нощ на поети" от 22.00 ч. днес. Тя е емблематично име в съвременната българска литература: автор на десет поетични книги, сред които "Образ под леда", "Поправка на талисмани","Хората с фенерите", "Сутринта на картоиграча", на сборниците с разкази "Любов и смърт под кривите круши" и "Тайният път на мастилото", на романа "Сабазий", а също и на киносценарии по собствени произведения и по Йордан Радичков.

Родена е в София през 1963. Завършила е английска филология. Преподава в катедра "Западни езици" в Софийския университет. Носител е на девет национални награди за литература, сред които Националната награда за поезия "Иван Николов". Разкази и стихотворения от Кристин Димитрова са публикувани в 24 държави на 21 езика.

Както означава истински пърформънс, ще стане ясно от 22.00 утре, 27 април, когато е изявата на Тома Марков (на снимката). Ако и да е включен в програмата "ПроZZи", носителят на голямата награда на феста София: Поетики’ 2008 ще се представи с микс от прозаични и поетични парчета, при това – в специален съпровод.

Тома Марков е работил като продавач на захар, момче за всичко, нощен пазач, редактор в треторазрядно списание, сценичен работник в театър "Сфумато" и закономерно е един от най-ярките български поети и прозаици. Създател е на литературния кръг "Бърза Литература" заедно с Момчил Николов, Радослав Парушев и Стефан Иванов.

Автор е на стихосбирките "Лудите кокошки", "Писма до една евентуална Софи от един евентуален плаж", "ГЕРОИН", "Томатериалист", "Живот без поезия", "Черен PR и други действия"; на пиесите: "Забравен от някого тромпет", "Кофите", "Боливуд", както и на "Трима със сиви шушляци" в съавторство с Мартин Карбовски; на романите "Майка" и "Крокодилът Гений".

Носител на Златния медал на Европейската академия за поезия в Люксембург, като номинацията му е направена от Ирландия за стихотворението "Не мога дати обещая, че ще съм добър човек".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички