Michael Gira в София: мощен, леко дрезгав глас


Michael Gira в София: мощен, леко дрезгав глас

1780

Поредният уникален концерт, организиран от DerCircle, бе този на Michael Gira (да се чете Майкъл ДжирА) - една от живите легенди на осемдесетарската индъстриъл/експериментална сцена, познат най-вече като лидер на Суонс (Swans).

В соловите си албуми бардът набляга на акустичния звук, а на актуалното турне представя музиката си сам със своята китара.

До началото на концерта в столичния клуб Mixtape 5 се събраха около 100 човека – не много, но поне знаещи защо са там. След като ни прикани да се приближим до сцената, гостът започна сета си и много бързо успя да изгради силен контакт с хората, дошли да го слушат. Известен със своята прямота, музикантът на два пъти прекъсна изпълнението си, за да помоли девойка от публиката да спре да го снима. Беше помолил за това още преди концерта – да не го заснемаме, а да го изживеем на момента. Мога да се съглася – не разбирам хората, които отиват да гледат даден изпълнител, а всъщност през цялото време гледат екрана на фотоапарата си.

А изживяването си струваше! Основният инструмент не бе китарата, а гласът на 58-годишния музикант – мощен и леко дрезгав, който трудно може да се сбърка. И това в съчетание с едни от най-силните текстове, засягащи депресия, любовни разочарования, самоубийства и други, все "приятни" неща. Малко музиканти са толкова въздействащи на живо. Докато слушах "Blind", се насълзих, а по време на "God Damn The Sun" се чувствах като хипнотизиран. Ако сте гледали на живо Ник Кейв, Том Уейтс или Джони Кеш, вероятно ще можете да придобиете представа за какво говоря.

Признавам си, че не мога да опиша обективно този концерт. Хубавото е, че хората, които ги интересува, бяха там, а на тях не им трябва някой, който да им обясни какво са видели и чули.

Непосредствено след края на изявата си, Gira се срещна с всички, които искаха да му стиснат ръката. Жалко е, че толкова рядко ставаме свидетели на подобни концерти, но от друга страна това ги прави още по-ценни. За пореден път се убедих, че събитията, които организират DerCircle, не трябва да се пропускат.

При никакви обстоятелста.

Снимки на Яна Анчева - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички