Виртуозният джазмен Стенли Джордан ще свири в Казанлък


Виртуозният джазмен Стенли Джордан ще свири в Казанлък

5289

Стенли Джордан (Stanley Jordan) ще свири за първи път в България.

Виртуозният джаз китарист и композитор ще се изяви в Казанлък на 9 юни по покана на "Медия Лайв БГ". Освен майстор на струните, гостът владее и пианото, в което ще се убедят и присъстващите на концерта му у нас. Той ще се състои на градския стадион "Севтополис" от 21.00 ч. като част от програмата на традиционния Фестивал на розата, традициите и изкуствата в Казанлък.

Преди самия концерт – от в 13.30 часа, американецът ще проведе безплатен майсторски клас за 50 китаристи, селектирани предварително, които обаче трябва да са на адекватно техническо ниво. Уъркшопът е обявен в културно-информационния център на улица "Искра" 4. След шоуто - на същото място, е предвидено афтърпарти. Около 23 часа на сцената ще се качат български музиканти за пърформънса "Какво искам да кажа на Стенли Джордан". Сред тях са и младите казанлъшки китаристи от школата на Стефан Христов. Естествено, посланията ще са не с микрофон, а с китара, поясняват организаторите.

В последния албум на Джордан - "Friends" (2011), участва звездните китаристи Bucky Pizzarelli, Майк Стърн (Mike Stern), Russell Malone и Чарли Хънтър (CharlieHunter), Regina Carter (цигулка), саксофонистите Kenny Garrett и Ronnie Laws, тромпетистът Nicholas Payton, басистите Крисчън Макбрайд (Christian McBride) и Charnett Moffett и барабанистът Kenwood Dennard.

Стенли Джордан е роден в Чикаго, Илинойс, на 31 юли 1959. Започва музикалната си кариера на 6-годишна възраст, изучавайки пиано. Впоследствие, на 11-годишна възраст, измества фокуса върху китарата. По-късно започва да свири в рок и соул банди. Печели награда на джаз фестивала в Рино, Невада, през 1976. Завършва дигитално музикално композиране в Принстън през 1981, където сред преподавателите му са композиторите Пол Лански и Милтън Бабит. Междувременно, до завършването си в Принстън през 1981, свири с Бени Картър и Дизи Гилеспи. Участва на множество джаз фестивали, сред които Kool Jazz Festival (1984), Concord Jazz Festival (1985) и Montreux International Jazz Festival (1985). През 80-те свири с Куинси Джоунс, Михал Урбаниак и РичиКоул. Има четири номинации за наградите "Грами" (Grammy). Известен е най-вече с това, че развива уникална техника на тапинг с две ръце за китара, която се превръща в сензация в музикалните среди. Тя позволява на музиканта да свири едновременно мелодия и акорди. Както Джордан неведнъж е демонстрирал, е в състояние да свири на две китари, или на китара и пиано едновременно. Понякога лява и дясна ръка сменят китарите, връщат се обратно… Но и това не стига. На сцената у нас грандът е поръчал и пиано, на което да свири едновременно с китарите.

В цената на билетите (30 лв), които можете да купите от мрежата на Ticketpro, е включен къмпинг. Пропуски се продават и в културно-информационния център на улица "Искра" 4 в Казанлък.

Програмата на Фестивала на розата, традициите и изкуствата в Казанлък ще ви предложи и други събития, сред които и фестивалът "Вино и рози в Долината на тракийските царе" с дегустации, артдемонстрации и национален конкурс за вино розе.Както MySound.bg вече извести, конкурсът "Мис Долината на розите", който е под патронажа на "Мис България" 2011 Ваня Пенева, излъчи поредната  победителка - Нели Славова.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички