(Дис)хармоничният интелект на Philip Glass по БНР довечера


(Дис)хармоничният интелект на Philip Glass по БНР довечера

3084

Един от шедьоврите на авангардиста Philip Glass (Филип Глас) - "Koyaanisqatsi" (1983), ще прозвучи в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 ч. довечера.

През 1975 Godfrey Reggio, след като прекарва 14 години като преподавател в религиозния орден "Християнски братя", решава да прави филм със съвсем различна стилистика. Неговата идея е да вземе изображения от реалния свят – емоционални, груби, но искрени – и да ги вплете във визия без глас и линейно развитие, нещо като киноконцерт.

Първият му филм - Koyaanisqatsi (в превод от езика на индианците хопи - "Живот без глас"), в който разкрива визията на съвременния градски живот, откъснал се от природата и завладян от технологиите, се появява седем години по-късно.

Филмът, сред чийто продуценти е Francis Ford Copola (Франсис Форд Копола), е посрещнат възторжено от зрителите и филмовата критика след премиерата си на 4 октомври 1982 в Ню Йорк.

Това дава началото на трилогия, изпълнена в същата стилистика, в която вместо глас звучи музиката на Philip Glass, с решаваща роля за цялостното възприятие.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички