Възпяха Пирин фолк в книга


Възпяха Пирин фолк в книга

3611

Книгата "20 години Пирин фолк", която събира 20 интервюта с най-характерните личности свързани със създаването, историята и развитието на фестивала в  Сандански, вече е факт. Тазгодишното издание на събитието е на 8 и 9 септември.

Както MySound.bg вече извести, произведението е дело на журналиста Иван Георгиев. Идеята му е с уважението на творците да бъде показана рожбата, която са създали и отгледали през тези 20 години.

"Само певецът Райко Кирилов не е включен заради крайно обидни негови изказвания по адрес на фестивала, на който той дължи голяма част от популярността си", сподели авторът и допълни, че и други от пионерите на фестивала са били "с особено мнение и претенции", но са признали, че именно Пирин фолк- Сандански, е тяхното начало като популярни и обичани певци.
 
В книгата (корицата на снимката) не са спестени скандалите, интригите, подводните камъни и сътресения, но са избегнати най-евтините сензации. Читателите ще разберат защо Илия Луков е избягал от граничарска военна служба, за да се яви на "Пирин фолк", и какво се случва след като военните го виждат на телевизионния екран? Севдалина и Валентин Спасови разкриват как е създадена "Сине, сине", а Сашка Васева признава кой е тайнственият Георги от песента "Не мога да те забравя".

Към първите издания се връщат едни от създателите на фестивала - композиторите Димитър Динев и Кирил Иванов, както и певците Васко Лазаров, Христина Маркова и други. Поетесите с най-много текстове - Катя Кирянова и Катя Ерменкова, разказват любопитни истории за създаването на песните си.

В книгата е включен и колоритен анализ от фолклориста професор Венци Димов, който прави уникално обобщение на изминалите 20 сезона. С голям принос към произведението е певецът Иван Гоцев, който дава опис на наградите през годините, тъй като той е енциклопедист на фестивала.

Изданието включва и много архивни снимки, които се публикуват за първи път. На корицата е хорът на ансамбъл Пирин, е неизменна част от фестивала.  Засилена охрана и над 100 доброволци ще следят за спазването на реда в района на Летния театър, както и ще помагат по време на техническата организация на тазгодишното издание на "Пирин фолк".

Иван Георгиев е журналист с 20-годишна практика в българския печат. От 2005 досега е автор във вестник "Уикенд", а от 2010 - творчески директор на вестник "Минаха години". Автор на сценарии на музикални предавания за БНТ.

От същата сфера са и първите му книги - "Една българска роза", "Съдби на 33оборота", редактор е на автобиографиите на певци и музиканти от златното поколение в българската поп музика.

Още от Поп фолк


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички