Световен джаз с балкански корени–премиера на Хемус Колектив у нас


Световен джаз с балкански корени–премиера на Хемус Колектив у нас

3377

Почитателите на Теодосий Спасов отдавна следят с интерес новите му, оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове.

"Новият музикален жанр, който той създава", според авторитетното списание "Нюзуик", основан на смесването на народна музика с елементи от джаз и класика, набира все повече последователи по цял свят. Ето защо някой едва ли ще бъде учуден от  факта, че в проекта Хемус Колектив, заедно с Кавалджията на планетата, ще видим музиканти от световна величина като пианиста Bojan Zulfikarpaљic, по-известен като Bojan Z, обявен за най-добър джаз музикант на Европа (2005) и за най-добър джаз музикант на Франция (2012), басиста Martin Gjakonovski, чиято музикална биография включва участия в над 80 албума и изяви с едни от най-големите имена на съвременната музика, както и барабаниста Kostas Anastasiadis (Костас Анастасиадис), чийто революционнен метод в свиренето на ударни инструменти става причина Музикалният институт в Холивуд, Калифорния, да учреди специална музикална награда на негово име.

Изявата на фoрмацията Хемус Колектив е точно на място - в Sofia Live Club, и съвсем навреме - по случай Деня на музиката - 1 октомври.

Идеята за създаването на формацията е да се съберат музиканти с балкански произход отдавна реализирали се като имена извън родината си. Техните музикални умения да бъдат универсални, свободно и с вкус да смесват стилове от световната музикална култура.

Важно условие е музикантите да обичат и свирят както джазова, така и балканска музика. Това дава културна уникалност на проекта и провокира следващите поколения да следват този път на световна музикална интеграция, запазвайки оригиналната гледна точка на своя произход.

Програмата на Хемус Колектив съдържа авторски композиции, написани от членовете на групата специално за проекта, които ще бъдат изпълнени за първи път именно на българска сцена.

Повечето от вас вероятно знаят, че Хемус е старото име на Стара планина. Но в Световния ден на музиката под това "старо" име меломаните в столицата ще имат уникалната възможност да присъстват на концерт, с който би се гордяла всяка световна сцена, уверени са организаторите.

Билети: на предварителна продажба в мрежата на eventim.bg 20 лева, на място - 25 лева.

Видеовизитка на проекта:

http://www.youtube.com/watch?v=J11kxvKrNcs

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички