Маестро Теодосий Спасов се впуска в ново музикално пътешествие
Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2

MusicPro – По нотната стълбица към небето


MusicPro – По нотната стълбица към небето

4161

MusicPro - Ден първи

В съвременното мултимедийно общество се отдава все по-малка значимост на междуличностния контакт в отношенията между творци, назряващи артисти и въобще хора, които по някакъв начин се занимават с музика. Интернет безспорно е богат източник на информация, но опитът от първа ръка говори сам по себе си в качеството си на учител.

Тук е мястото да споменем за MusicPro - първата българска музикална борса, която е прецедент за българската публика и сцена. Международната конференция се проведе на 22 и 23 септември като част от програмата на ON!Fest 2012 c цел да запознае широката общественост с тънкостите в музикалния бизнес и съпровождащите го технически, организационни, маркетингови, морални и всякакви други въпроси с пресечна точка в музиката. В случая не става дума за сухарско вливане на знания, нито пък за разговор на по бира. Диалогът бе отворен и всеки желаещ получи възможност да се включи със свой въпрос, идея или, чисто и просто, да изрази мнение. Темите на дискусиите си заслужаваха отвсякъде, а от шоукейс-сцената пишеха неизвинени, ако не нададеш едно ухо.

Официалното начало на конференцията постави нейният ръководител Тим Гюбел - белгиец, но му се седи у нас, знае пет езика и няма да сбъркаме, ако кажем, че е страшен ерудит. Основава Fusion Embassy – лейбъл, който се занимава с фолклорна музика, звучаща през призмата на модернистичния дух; мениджър е на Mellow Music Festival и зад гърба си има още десетки проекти, тласкащи развитието на българската музикална индустрия. Следвал е психология и вярва в думите, които не се изричат на глас. Подобно изказване мигом подчерта интереса ни към него, а тепърва следваха не по-малко интригуващи презентации, лекции, дебати и работилници.

Акцентът в програмата на MusicPro изложи пред българска трибуна най-изтъкнатата международна професионална платформа за всички видове уърлд и етно музика Womex (The World Music Expo). Тема на разговор бе предстоящото издание на формата, което тази година ще се проведе за първи път в Източна Европа, и по-конкретно – Солун, между 17 и 21 октомври. Матула Кутсари – мениджър на Womex Balkan Network, представи кратко видео, в което кметът на Солун Янис Бутарис изложи основните функции на форума и пътя му на развитие. Womex е шоукейс фестивал, перфектна платформа за създаване на контакти, където никой не играе сингъл. От всички точки на света се събират хора, които промоутират изкуството си, срещат се с артисти, намират музика, обогатяват знанията си чрез лекции и сешъни и създават мрежа от контакти.

Музикалният спектър от жанрове тръгва от традиционно, класическо звучене и стига до модерната електро вълна. Не се поставят ограничения и всеки един, който притежава дадена музикална продукция, е свободен да я сподели и обмени опит. По думи на г-н Гиоргос Маркакис – член на управителния съвет на Womex 2012: ”Ако искаш да отглеждаш домати или картофи, трябва да ги садиш на открито, така че всичко да се вижда, когато ги продаваш". Тоест, необходими са повече гласност и поле за изява – условия, които Womex ти осигурява, като ти дава шанс да бъдеш чут и оценен, получавайки фийдбек от професионалисти. Колкото повече усилия съсредоточиш в творчеството си, толкова по обилни ще са и резултатите. "Womex е като трамплин – от колкото по-високо скочиш, толкова по-високо ще отскочиш",  вметна г-н Маркакис.

Борсата е учредена през 1994 и домакин на първото й издание е Берлин. На въпрос на Елена Пенева – PR мениджър на ON!Fest и MusicPro, колко са българските артисти, които взимат участие в шоукейса тази година, г-жа Кутсари отговори, че броят им е крайно малък. (Освен Котарашки) "Причините за това се крият в тяхната плахост и колебливост. Те не знаят как да поемат инициативата". Бе направен паралел и със ситуацията в Гърция."За повече от 17 години като действаща организация не повече от десет гръцки банди са изявили желание за участие в експото. Тази година те са над 250 – прозорецът се отваря", заяви Гиоргос Маркакис.

Съществува и виртуален Womex, който ти идва на помощ в стремежа да се представиш на ниво. Правиш си регистрация, която ти позволява да виждаш кой още ще участва на изложението, предоставяйки ти възможност предварително да планираш как и пред кого ще покажеш продуцираното от теб. Пет дни бизнес – 360 дни работа.

Следващата година Womex 2013 ще се проведе в Кардиф, Уелс.

MusicPro – Ден втори

От знание към действие

През втория ден от участието си на ON!Fest 2012 първата българска музикална борса MusicPro продължи да запознава посетителите с интересни и актуални проблеми около музикалното продуциране, издаване и пласиране на музика, организацията на музикални събития и отражението, което те намират в обществените медии.

Любомир Малеев и Росен Петров от Mstudio представиха своето виждане за правенето на електронна музика на живо. Двамата имат дългогодишен опит зад гърба си в миксиране, смесване, мастериране и трудно ще им намериш слабо място. Посетилите лекцията научиха, че основният фактор за една качествена музикална продукция е преди всичко хардуерът, с който се работи, а останалото е въпрос на талант. За един добър сет-ъп ще ти е нужен компютър с мощен процесор, инвестиция в подходящ конвектор, както и поне две звукови карти.

Накратко - ако си по създаването на електронна музика, съветваме те да се бръкнеш по-дълбоко. Цените на аудио-системите са високи и поради факта, че многократното пренасяне на дадена музика от носител на носител отнема от нейните качества и тя се "износва". При положение, че си по-навътре с нещата и вече плануваш да си спретнеш музикално студио, трябва да знаеш, че не винаги един завършен бийт звучи по еднакъв начин през различните аудио-устройства (mp3-плеъри и други).

Както сами се убедихме, хардуер му е майката, но и софтуерът не отстъпва по-назад. Росен Павлов поведе зрителите през интерфейса на една от аудио-програмите, създадени специално за композиране на електронна музика Ableton (Ейбълтън). От него ще запомним, че е по-важно да имаш някаква идея, а прехвърлянето й върху програмата е по-трудната задача. Необходимо е да инвестираш във време и нещата ще се получат. Остава да се запознаеш и с врътките около авторските си права.

По тази точка на помощ ни идва адвокат Свилен Овчаров, който специализира в областта на интелектуалната собственост и авторските права. Темата на разговор се завъртя около посегателствата към музикалното творчество и нерегламентираното използване на чужда музика. Стана ясно, че в България истинското пиратство произлиза от продуцентските къщи, които ощетяват до много по-голяма степен музикантите, отколкото потребителите на торент-сайтове. С лошата слава на големи пирати се приобщават и няколко телевизии наред с нощните клубове, където не се осъществява никакъв контрол на озвучението.

Авторските права предпазват от кражби, насърчавайки повече креативност и иновации, а плагиатството унищожава оригиналността. Отсега запомни, че не е хубаво да ядеш чуждия салам.

След като се убедихме, че сме заключили хладилника, последва работилница с Елена Пенева. Занятието имаше за цел да научи посетителите как се пише прес информация на музикална тема. Общата задача с четири подточки включваше съчиняването на текст за музикален видеоклип, албум, предстоящо събитие и минало такова.

Организацията на дадено музикално събитие никак не е лесна работа, каквото е погрешното схващане. В темата за легализирането на събития с развлекателен характер Мартин Попов от H.M.S.U. опроверга убежденията на огромен процент фенове, омаловажаващи труда и усилията на организационната ръка, като отбеляза премеждията, през които трябва да се премине преди един концерт или фестивал да бъде реализиран. От документацията, осигуряваща разрешение по всички точки на закона свят ни се зави, а знаем, че нивото на бюрокрация в България далеч не е ниско и допълнително забавя процедурата.

Участието на MusicPro на ON!Fest 2012 е прецедент за страната ни. Конференцията обедини лекции и разговори, лансиращи важни проблеми от музикалния бизнес, даде поле за изява на млади и талантливи български изпълнители на своята шоукейс сцена и обогати музикалната ни култура.

MusicPro ни помогна да се изкачим уверено по нотната стълбица с нови знания, контакти и опит, следвайки нишката от знание към действие.

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерии".

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички