Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Чудовища на джаз-рока мачкат в Sofia Live Club


Чудовища на джаз-рока мачкат в Sofia Live Club

3290

Как популярният Sofia Live Club ще побере три мегагалактики, не е съвсем ясно.

Може обаче да полюбопитстваш от 20.00 ч. на 7 октомври, неделя: струва си гледката, а за музиката - джаз+рок=фюжън, да не говорим.

На сцената ще излезе същинска супергрупа - HBC, съставена от китарния виртуоз Скот Хендерсън (Scott Henderson), коравия басист Джеф Бърлин (Jeff Berlin) и повелителя на ударните Денис Чеймбърс (Dennis Chambers). Дебютният албум на титаните излиза в каталога на Tone Center Records на 16 октомври, а музикантите тестват пиесите си на живо, пред феновете. Изявата на фюжън бомбаджиите у нас е именно част от тази концертна обиколка.  

Скот Хендерсън (на снимката вляво) е роден през 1954 г. Израства през ерата, когато блус-рокът е в своя пик. Започва ранната си кариера като музикант в клубове в Южна Флорида, свирейки всичко – от Led Zeppelin (Лед Цепелин) до James Brown. След като завършва формалното си обучение във Флорида, "Атлантик Юнивърсити", Скот се премества в Лос Анджелис, където свири и записва с ChickCorea Electric Band, с известния цигулар Jean-Luc Ponty, басиста Jeff Berlin и групата Players. Не на последно място, музикалният му път го отвежда до четиригодишен маратон с основателя на Weather Report - Joe Zawinul. През 1984 Хендерсън и басистът Gary Willis основават една от най-яките джаз-рок групи за всички времена - Tribal Tech, чийто последен диск - "X", излезе през март тази година. След девет албума и стотици изяви, аплодирани от критиката, групата и Скот придобиват световноизвестен статут, благодарение на който днес се нареждат сред най-влиятелните музиканти през последните десетилетия.

Блусът заема особено място в CV-то на Хендерсън. Той се отдава на т.н. дяволска музика - но в крайно електрифицирания й вариант, за близо десетилетие, издавайки проектите "Dog Party" (1994), "Tore Down House" (1997) и "Well To The Bone" (2003).   

Джеф Бърлин е жива легенда на електрическия бас, признат за един от най-добрите солисти на бас по света. Дискографията му изобилства от митични имена:  Yes (Йес), Allan Holdsworth, Mike Stern, Randy Brecker, Billy Cobham, John McLaughlin, Bill Evans, Pat Metheny, Van Halen, Rush. Със своите невероятни способности Джеф влияе на цели поколения басисти и музиканти изобщо. Освен изпълнител, кралят на бас китарата е и преподавател, основал The Players School Оf Music във Флорида.

Денис Чеймбърс започва да се занимава с музика  на четиригодишна възраст, а на шест вече свири на живо в клубове. Макар да е я изцяло самоук, той се превръща в един от титаните в света на фюжъна и джаза, а днес е един от най-известните и търсени барабанисти в цял свят. Списъкът на световноизвестни артисти, с които Денис работи вече от десетилетия, е толкова дълъг, колкото и впечатляващ. Някои от тях са John Scofield (Джон Скофийлд), Michael Brecker, George Duke, Stanley Clarkе, John McLaughlin и други. Известен е с невероятната си скорост и артикулация, изключителния си подход към изпълнение и способности на перкусионните инструменти, съпоставим е с най-легендарните барабанисти на всички времена.

Знаем какви точно композиции ще ударят тримата в Sofia Live Club, но няма да кажем. Защото кои сме ние, та да лишаваме меломана от най-ценната му тръпка - онзи неповторим момент на изненадата.   

Билети за концерта на HBC: в предварителна продажба чрез мрежата на eventim.bg 25 лева, на място - 30 лева.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички