Отиде си джаз легендата Дейв Брубек. Пианото замлъкна


Отиде си джаз легендата Дейв Брубек. Пианото замлъкна

3561

Джаз легендата Дейв Брубек (Dave Brubeck) е починал на 92-годишна възраст от сърдечна недостатъчност, съобщи неговият мениджър.

Известният джаз композитор и пианист е издъхнал в болница в Кънектикът от сърдечна недостатъчност.

"Дейв Брубек беше един от най-великите радетели на джаза" – казва Адам Блок, президент на Legacy Recordings. - "Неговото творчество оказа влияние върху всеки следващ жанр в съвременната музика. Той обичаше толкова много музиката, която изпълняваше, че това може да се чуе и усети във всяка една нота".

Неговите експерименти в ритъма на клубния джаз спечелиха милиони нови фенове по целия свят. По време на дългата си кариера, продължила повече от шест десетилетия, Брубек е спечелил многобройни и престижни награди.

Албумът "Time Out", издаден през 1959, е продаден в милионен тираж и все още се нарежда сред най-продаваните джаз издания на всички времена. От него е и композицията "Take Five", която е сред най-известните джаз пиеси за всички времена и отдавна е стандарт.

Изключителен творец до последния си дъх, музиката на Дейв Брубек докосва сърцата на хората вече седем десетилетия. Той е сред пионерите, един от музикантите, които донесоха на джаза световна популярност. През 2005 Библиотеката на Конгреса на САЩ добавя "Time Out" в архива си. През 2009 Националната звукозаписна академия "Грами" включва албума "Time Out" в "Залата на славата" заради историческото му значение за развитието на музиката и нацията. В края на същата година, Брубек получава награда за цялостно творчество от центъра "Кенеди".

Покойният трябваше да навърши 92 години днес.

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички