We Love! WeFunk! и старите дънки на хип-хопа


We Love! WeFunk! и старите дънки на хип-хопа

4926

Не крием обичта си към фънки ритъма и танците.

Така че вечерта, за която ще ти разкажем сега, ни дойде съвсем тамън.

Включваме те на честота хип-хоп, фънк и соул от класа с две от бъдещите легенди по маршрута. Майк Лай (DJ Static) и Ник ЛьеФонк (Professor Groove) вървят по грууви пътя повече от 20 години, търкайки плочи още от колежа. Така се появява WeFunk Radio, което дава начало на цялото разцъкване из класиките още от времето на Джеймс Браун (James Brown) и компания. Първото дихание в микрофона огласява радиоефира през далечната 1996-а и оттогава насам – 24/7. Зад гърба си двамата канадци са натрупали сумати шоута с музиката, чието звучене е основна свързваща нишка между не едно и две поколения.

"Това е музика, която не се произвежда, тя се създава с усещане. Фънкът е органичен, той произлиза от чувство; той е катериче месо, пилешка мас", слушаме по WeFunk в един от късните часове на нощта.

Сякаш са ни прочели мислите... Нагледен пример, че чувствата са способни да бъдат и точен компас. Вътрешният ти глас няма да те излъже, но той е само един, затова си остави едно наум.

...Обаче със сигурност катерици.

Изявата на WeFunk у нас е част от тазгодишния европейски тур на радиото, гостуващо във Вроцлав, Катовице, Щутгарт, Копенхаген, Виена, София, Цюрих, Хамбург и Лондон. Основна заслуга за участието на Статик и Професора в клуб Mixtape 5 имат момчетата от диджей крюто Fruit Sessions (Николай, Лило, Стойко и Олег) - същите, които напоследък ги домързява в сряда вечер. Както впоследствие разбрахме от Майк обаче, най-напред искрата за WeFunk Sofia пламва в сърцето на Лило и той е човекът, на когото да стиснеш ръка.

И докато навън зимата се опитва да ни изпързаля, ние няма да те подведем. В Микстейп 5 атмосферата ни пасва като ръкавица, за да стопли декемврийския чил, връщайки лентата с поне 30 градуса назад. Зад грамофоните са Starteras и DJ Skill, които ти намигат, съответно, с хип-хоп, фънк и грууви бийт. Високият импулс търси отражение в тълпата и не закъснява. Момчетата от Makosa Nostra Family са в свои води и музикалният отпечатък намира обратна връзка именно в няколко кръга от хип-хоп денс батъли, бибоинг и фрийстайл (ако не си толкова изпечен в движенията.)

Голямото сърце на клуба посрещна появата на Майки и мосю ЛьеФонк готово да бие в ритъма на музикалната ретроспекция. Смисловото цяло, което двамата образуват, е еталон за качествен фънк и хип-хоп, а "мейнстрийм" е дума, губеща своя смисъл сред изобилието от golden oldies. След изпълнената с грууви брейкс селекция на Професора настроението още повече вдигна летвата в отговор на високото скачане от страна на феновете. Сякаш беше вчера, когато кецовете ни светваха на всяка крачка, но и сега вървим към код "жълто".

Последвалият размърдващ хип-хоп-сет от Майки сериозно разми границите между парти и лудница, давайки воля на едно своеобразно емоционално освобождение - скреч и тръпка.. Истински музикален ескейпизъм от съвременната електронна басс-култура, а за да си преговориш урока от цялата вечер, Ник застъпи на винилите за втори път с богато нюансиран фънки сет, неизменно изпълнен с още хип-хоп и грууви мотиви.

Ако питаш нас, We Love! WeFunk! бе едно от най-успешните събития тази есен. Двама адски пичове - Професор Груув и DJ Статик, изнесоха показно как се разпалва любовта към олдскуул културата с качествена музика, поднесена на 12-инчови винили. Автентична стилова разходка с фреш от фънки брейкс, хип-хоп и соул по идея на Fruit Sessions със съдействието на клуб Mixtape 5.

И в края на касетката за втори път ще навлезем в рамките на дефинициите, оставяйки думите на Бари Уолтърс, автор във Village Voice, да помълчат в съзнанието ти.

"Да се опитваш да изразиш фънка с думи, е като да запишеш оргазма си. И двете процъфтяват в онази пролука от време, когато думите просто изчезват, оставяйки единствено усещане".

Знаеш го, нали?

...И катерици!

На една опашка разстояние:

https://www.facebook.com/fruitsessions
https://www.facebook.com/mixtape5
https://www.facebook.com/wefunkradio

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички