Последната тайна на Фреди Мъркюри подгрява за We Will Rock You


Последната тайна на Фреди Мъркюри подгрява за We Will Rock You

5166

Преди да видят спектакъла We Will Rock You с хитовете на Queen (Куин) у нас, родните фенове на прочутата британнска банда могат да се настроят емоционално с постановката "Последната тайна на Фреди Мъркюри".

Пиесата на Ирина Гигова ще се играе в театър "Възраждане" на 19 януари. Режисьор е Съни Сънински. Сценография и костюми: Невяна Кавалджиева, асистент на сценографа: Лилия Бабунова, музика: Тодор Стоянов. Участват актьорите Свежен Младенов, Анатоли Лазаров, Георги Златарев, Мариана Жикич, Яна Кузова и Филипа Балдева.

Кой сте вие, мистър Мъркюри?

Притежател на един от най-богатите гласове сред виртуозите на рока, гениален композитор и поет, блестящ пианист, танцьор, хореограф, актьор и мим, усъвършенствал видеоклипа в музикалната индустрия и превърнал го във висше изкуство – за покойния  фронтмен на Куин - Фреди (Freddie Mercury), сякаш се знае всичко. Но неговата известна  на света "официална" биография е може би най-голямата мистификация в шоубизнеса на ХХ век. Изследователи са убедени, че тя е скалъпена след смъртта на артиста с фалшиви интервюта и неколцина лъжесвидетели от близкото му обкръжение. Факт е, че материалите със спомени за Фреди изобилстват с противоречия. Хронистите не могат да постигнат консенсус по много въпроси, един от които е имал ли е той страстна връзка с великия балетист Рудолф Нуреев, или двамата изобщо никога не са се срещали.

Точно тази предполагаема връзка (ре)конструира пиесата на Ирина Гигова. Текстът превръща противоречивото житие на певеца в метафора за съдбата на артиста: да е винаги на показ, но почти никога себе си. Постановката е за пътя на едно човешко същество към друго, за самотата на твореца и за манипулациите, на които е подвластен човекът на изкуството. Тя задава въпроса: "Ами ако…?" В някои от репликите на Фреди познавачите ще доловят фраза от негов хит; много от репликите, произнесени от героите, действително са изречени, други са напълно измислени. Сюжетът не претендира за правоверна документалност, но е абсолютно възможен.

"Раждането на този текст не беше планирано. Той просто ме обсеби. Преди време, ровейки се в интернет, съвсем случайно попаднах на няколко глави от документално разследване за живота на Фреди Мъркюри на рускинята Мариам Ахундова, историк и богослов… То ме изуми със своята различност по отношение на всичко срещано по темата…  Пиесата, която се роди след това, в известен смисъл полемизира с нейната теза, но е заразена от същото желание да погледне отвъд общоприетото",  казва Ирина Гигова. "По-късно от любопитство прочетох още много биографии на Фреди: на български, на руски, на английски, на италиански… От Джим Хътън, Лора Джаксън, Фил Сътклиф, Лесли-Ан Джоунс, Питър Фрийстоун… Те нито с ред не промениха моя текст…", признава авторката.

Както MySound.bg вече огласи, спектакълът We Will Rock You ще бъде представен в зала "Арена Армеец" между 15 и 19 май. Организатор на гастрола е "София Мюзик Ентърпрайсис".  

Историята по създаването на зрелищния мюзикъл започва със случайна среща по време на кинофестивала във Венеция на 28 август 1996. Китаристът на Куин Брайън Мей и барабанистът Роджър Тейлър са гости на откриването, където са показани няколко документални късометражни филмчета, базирани на песни от албума "Made In Heaven". Те се прожектират преди официалната премиера на филма на Бари Левинсън "Слипърс", в който една от главните роли изпълнява Робърт де Ниро. На партито по случай началото на феста Де Ниро се запознава с Мей и Тейлър и ги пита дали имат идея за мюзикъл, основан на песните на Куин. Двукратният носител на "Оскар" споделя с музикантите, че дъщеря му е голяма почитателка на британската група. Така е поставено началото на проекта, превърнал се в We Will Rock You.

На 24 февруари 2001 киноасът пристига в Лондон и присъства на уъркшоп, на който известният драматург и писател Бен Елтън представя финалния вариант на сценария на новия мюзикъл. Той е озаглавен  We Will Rock You, а Де Ниро е обявен официално като един от продуцентите му.  Година по-късно е пресконференцията в театър "Доминиън", на която присъстват четиримата основни "виновници" за появата на бъдещия хит – Де Ниро, Мей, Тейлър и Елтън. Американският актьор веднага се превръща в център на вниманието, а снимката, на която позира с китарата на Брайън Мей, на следващия ден окупира първите страници на всички вестници.

На 2 май 2002 са представени за първи път пред журналисти екипа и актьорите, които участват в шоуто. В ролята на Галилео е Тони Винсънт, Хана Джейн Фокс играе Скарамуш, а Шарън Д. Кларк е в ролята на лошата Killer Queen (на снимката). След 12 дни е световната премиера на творбата в театър "Доминиън". Освен Де Ниро, Мей, Тейлър и Елтън, по червения килим минават безкрайно много знаменитости, а специални гости са майката на Фреди - Джер Булсара, и неговата сестра Кашмира Кук.

Още първите представления минават пред пълни салони и неспиращи овации, а билетите се разпродават за месеци напред. Доказателство за огромния успех на шоуто е поканата към екипа, който заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър участва в концерт по случай златния юбилей на кралица Елизабет в градината на Бъкингамския дворец. Начало на концерта поставя Мей, който изпълнява "God Save The Queen" на покрива на двореца. Солото на струнния маестро е аплодирано от 12 000 души пред двореца, а още над 200 милиона го гледат по телевизията. Така манията по We Will Rock You завладява целия свят.

Още в края на годината шоуто започва да трупа награда след награда. We Will Rock You е обявен за най-добър нов мюзикъл, при това в конкуренция с популярни заглавия като Chitty Chitty Bang Bang и The Full Monty. По-късно печели пет награди на театралните зрители: за най-добър нов мюзикъл, най-добър режисьор (Бен Елтън), най-добър актьор (Тони Винсънт), най-добра актриса (Хана Джейн Фокс) и най-добра поддържаща актриса (Шарън Д. Кларк). Впоследствие творбата е официално обявена за любимо шоу на Великобритания, като получава и престижната награда Olivier.

Премиерата на испанската версия на We Will Rock You се състои през 2003. Следват варианти на руски, немски, италиански и шведски, а продукцията обикаля целия свят. До момента шоуто е развълнувало повече от 6 милиона зрители във Великобритания и повече от 15 милиона души в 17 държави.

През 2013 то поема и на първото си световно турне, а за наша огромна радост една от неговите спирки ще бъде в България.       

Спектаклите в зала "Арена Армеец":

15 май, сряда - 20.00 ч.
16 май, четвъртък - 20.00 ч.
17 май, петък - 20.00 ч.
18 май, събота - 15.00 ч. и 20.00 ч.
19 май, неделя - 19.00 ч.

Всяко представление е с лимитиран капацитет от 4 500 души.

Билети на цени от 40, 55, 70, 80, 90 и 100 лева могат да бъдат закупени от касите на "Тикетпро" в Билетен център, НДК, "Арена Армеец" и онлайн - чрез www.ticketpro.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички