Колелото на живота с радиопремиера в Картини от една изложба


Колелото на живота с радиопремиера в Картини от една изложба

4004

"Идеята за цикличност и повторяемост е сред основните във фолклорната ни култура. Всичко е било и пак ще бъде, всичко се повтаря в един безкраен кръговрат, за да започне пак отначало... Темите за раждането, смъртта и отвъдното са основни в песните и ритуалите на старата българска обредна система. Преклонението пред природните и божествените сили е своеобразна молитва за плодородие и благоразположение на Свръхестественото. Този безкраен и повтарящ се кръговрат е намерил своето отражение и неповторимо присъствие както във фолклорната обредна култура, така и в молитвените ни песнопения. Симбиозата от езически представи и християнски догми ражда чудото, наречено фолклорно християнство. В старите пластове на древната българска музика темите от "Колелото на живота" са основна словесна и музикална провокация за много песенни творби. Тяхното съвременно преосмисляне и сценично пресъздаване, търсенето на връзка между църковните и фолклорните напеви, представянето им им в единен смислов и интонационен поток, бе основната творческа посока на проекта "Колелото на живота".

Ето така музикантите от мъжката вокална формация Светоглас (Svetoglas) въвеждат в дебютния си албум "Колелото на живота" със свой прочит на старинния фолклор, с различен тембрален цвят и светоусещане, което превежда на съвременен език повечето от багрите и нюансите на древната българска музикална традиция.

Новото тук се състои в представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, които не са звучали никога досега. Това са песни от обредния цикъл, които певците пресъздават чрез средствата на съвременния полифоничен език, открити след задълбочени изследвания, теренни проучвания и лична събирателска работа на изпълнителите.

Наред с тях особен интерес в проекта предизвикват произведенията на старата българска църковна музика. Те също се изпълняват за първи път, като наред с българските песнопения, вокалистите интерпретират и непознати образци от православната традиция на Балканите и близкия Изток.

Радиопремиерата на "Колелото на живота" ще се състои в предаването за концептуални албуми Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 19 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички