Голямото хълцане – 14 години бас култура с H.M.S.U.


Голямото хълцане – 14 години бас култура с H.M.S.U.

6893

Едва ли сред нас все още можеш да намериш някого, който да не е чувал за H.M.S.U.

Ако допреди малко повече от едно десетилетие синонимът за бас култура в България тепърва покълваше семената на своето идейно израстване, на картинката днес няма празно. Стигайки до клубната дръм и басс сцена и трибуните на едни от най-големите съвременни музикални фестивали в страната, марката H.M.S.U. печели респект и сред утвърдения радиоефир на честоти като Rinse FM например.

Както виждаш, работата е дебела, а това е само малка част от музикалните добродетели на Acidtrip, Targy и компания. Организацията отпразнува своя четиринадесети рожден ден в зала 7 на НДК оная вечер. За 14 години кръстниците на бас вълната у нас са изградили значителен дял от съвременното музикално гледище на почитателите на електронна музика, продуцирайки както своя висококачествена продукция, така и чрез домакинството на стотици събития с артисти от световни класа и талант.

Гостите тази вечер не отстъпват по творчески ранг, а преди да се обърнеш към тях, те посрещат с бонбонче, което мигом си подава ръка с първите мелодични бас линии на британците Spectrasoul. Дуото впечатлява с по-лека и хармонична продукция и е ключово парче от пъзела на DJ Friction Shogun Audio, допринасяйки за неподражаемия образ на лейбъла от качествени артисти на Острова и отвъд. Не ги отписвай и в по-дълбокия нюанс на дръм и басс-а, защото мигом ще те опровергаят. В НДК видяхме само  Джак (Jack Stevens), но това съвсем не означава, че миксът му е на 50%. В соловото изпълнение присъстваха многопластови елементи от дълбок бас и ефирно съзвучие, подреждащи траклиста в спектъра на душевната симетрия.

...А ние смучем още бонбони!

Силно рамо за Spectrasoul бе и спечелилият титлата MC N 1 2012MC DRS (на снимката). Шоколадкото заслужено грабва приза с новия си албум за Soul:R, в който можеш да чуеш отборна игра с dBridge, Calibre, Marcus Intalex и други. Важно е да отбележим, че участието на DRS бе внимателно премерено с нуждите на музикалната селекция на диджеите зад пулта. По този начин емси-то оставяше достатъчно пространство, където и когато е необходимо музиката да звучи без излишни възгласи от негова страна - момент с жизнено съдържание особено при микс като този на последвалия в лайн-ъпа Audio (Аудио).

DRS остана и за неговата селекция, а тук вече правим крачка към по-дълбоката и тежка нощ, когато дори луната се бе разцепила наполовина. Гарет Грийнол (Gareth Greenall), по-познат на масовия слушател като Audio, издава за Freak и Virus Recordings и бе готов да докаже защо, по дяволите, е любимец на българската публика. Развръзвайки единението между всякакви мозъчни клетки, англичанинът пленява ума с оковите на тежката емоция и създава пряк досег с неподправената лудост на творчеството си. Есенцията на неговата музика лежи в хард звученето на миналото, обединявайки съвременни похвати на традиционния дръм-ен- бейс. Главата ти е в облаците, но това не е флашмоб на лунатици, а автентичният ефект от машината, наречена Audio.

За да помогнат в усилията културният дворец да бъде избавен от мъртвата ръка на безпаметника пред него, Квазимодото на дръм-ен-бейса продължи с Limewax b2b Cooh. Вече знаеш за "Оренда"-та на Иван Шопов, а напоследък той разхълца умения в студиото и с друго страшилище от чуждестранния дръм и басс – Limewax (Positon Chrome). Колаборацията им се наричана LOOH – обещание за много и съвместни идеи. Общият сет, с който LOOH представиха какво са изхълцали за почитателите на високия bpm, се изшмърка на бързи обороти и маркира достолепните 14 години на H.M.S.U.

На линия от нашите хора гостите викаха за Acidtrip, Targy, Mocks, Konspirator и Ogonek, а поздравите са и за EXо, който не взе участие.

Влечението към музиката оставя след себе си и благородни следи. Това са момчета, на които им пука за дръвчетата пред блока и ги е грижа за мушкатото вкъщи. По думи на Мартин (Konspirator), H.M.S.U. и приятели нееднократно са почиствали тонове боклуци в подготовката на ежегодния си Broken Balkanz фест, провеждащ се сред природата. Той е и причината, поради която насам отлита и последният глухар, спомогайки за миграцията на жълтурчета от Витоша към иначе асфалтовата ни столица.

… А ние пък си мислим за благотворителна локалка.

ЧРД!

Избери си бонбонче:

https://www.facebook.com/hmsuorg
https://www.facebook.com/abcd.ivanshopov
https://www.facebook.com/DrumAndJazz

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерия".

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички