233 изгоряха на концерт на Gurizada Fandangueira


233 изгоряха на концерт на Gurizada Fandangueira

3178

Пожар в дискотека в Санта Мария, щат Рио Гранде ду Сул – най-южната част на Бразилия, отне живота на 233 души.

Това се случи по време на концерт на групата Gurizada Fandangueira около 02.00 ч. на 27 януари, информират световните агенции.

Огънят бил предизвикан от горящ фойерверк, част от пиротехническата част в изявата на бандата. Един от музикантите подпалил тавана на помещението, в което е имало около 900 човека - двойно повече от неговия капацитет. Пламъците лумнали и свекавично обхванали целия клуб, президвиквайки масова паника. Според официалната информация повечето от починалите обаче са загинали не от изгаряния, а от вдишания пушек. Сред публиката са преобладавали младежи на възраст между 16 и 20 години. Една от жертвите е и 28-годишният акордеонист на Gurizada Fandangueira - Данило Жакес (Danilo Jacques).

117 от присъствалите в дискотеката са настанени в болница.

По първоначални сведения на очевидци, охраната на заведението се опитала в началото да попречи на посетителите да излязат преди да си платят цялата сметка. Някои съобщения след започналото разследване сочат за нередности в документите на собственика на клуба. Именно върху това ще се фокусира разследването на полицията, както и върху действията на гардовете по време на инцидента.

Бразилската президентка Дилма Русеф прекъсна своята визита в Чили, където бе на международна среща на върха между ЕС и латиноамериканските държави,  и се върна в страната си. "Това е трагедия за всички нас, не мога да продължа срещата", каза Русеф, обещавайки, че държавата ще използва всички възможни средства, за да подкрепи близките на загиналите. 

Трагедията в Бразилия е втората най-мащабна драма със смъртни случаи в музикален клуб след пожара в китайския град Луойанг, при който през 2000 загинаха 311 души. Настоящият инцидент е сходен на случая, в който на концерт на Great White на Rhode Island през 2003 сто души изгубиха живота си в огъня, лумнал заради пироефекти, припомня Rolling Stone.

156 загинаха в дискотека в руския град Перм през 2009. Тогава огънят избухна заради неправилно боравене с пиротехника в заведението.

61 умряха по време на новогодишно парти в нощния клуб "Сантика" в Банкок на 1 януари 2009.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички