Почина Тодор Колев, мистър Опасен чар


Почина Тодор Колев, мистър Опасен чар

6050

Големият актьор, комик, музикант и шоумен Тодор Колев почина в 15.46 ч. днес след тежко боледуване и три операции.

Българският Чарли Чаплин, както в гилдията наричаха покойния, издъхна в обкръжението на най-близките си - съпругата Мария, дъщерята Албена Колева и нейния съпруг Венцислав Кулев.

Той навърши 73 на 26 август 2012. В последните си дни Колев бе опериран заради множество туморни разсейки в костите. Основната диагноза на актьора бе рак на белия дроб, от който страда повече от година.

Тодор Колев постъпи в тежко състояние във Военно-медицинска академия в София по Коледа на 2012, след като бе диагностициран с рак на белия дроб през 2011.

Поклонението ще е в Народния театър от 11.00 ч. в неделя, 17 февруари.

Последната екранна роля на актьора, наричан Царят на смеха, бе в сериала "Сутрешен блок", излъчен миналата година.

Тодор Колев
(Адама) е роден в Шумен на 26 август 1939. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1965. Спечелва комисията на приемния изпит като обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото преди това разбира, че приемат предимно актьори с мастита фигура и мощен глас. Работил е в театрите на Смолян, Шумен, Пловдив и в столичните "Сълза и смях" и т театър "София”. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал”, „Козият рог”, "Иван Кондарев", "Опасен чар", "Двойникът", "Господин за един ден".

Сред най-ярките попадения на комика са скечовете от "Как ще ги стигнем американците", "Назад към културата" и "Най-доброто от Тодор Колев", пресъздадени от незабравимия образ на Манго с цигулката. Музиката бе другата голяма любов на покойния. Ще го запомним с  култовите "Черно море", "Камион ме блъсна", "Тролей", "Жена на всички времена","Фалшив герой", "Нашият сигнал", "Песен за любимия град", "Самотният човек", "Песен за кафето" (с култовия и вечно актуален текст: "Ах, хубаво е, дявол да го вземе, кафето през работно време") и много други. "Абе, парчета са тва. Да не използвам тая страшна дума "изкуство", подбъзна се със себе си Тодор Колев, който бе водещ на шоуто Dancing Stars заедно с Радост Драганова.

Носител e на редица национални и международни награди, сред които и "Икар" за цялостен принос към българското изкуство през 2011.

В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993. Преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент. Издава автобиографичната си книга "Варненското софиянче от Шумен" с подзаглавие "Житие и страдание на грешного Тодора" през 1999. "Не може да си звезда в България. Това е много смешно и глупаво", смяташе великият покойник.

Тодор Колев изнесе концерт-спектакъл, наречен "100 години Тодор Колев", в зала 1 на НДК през 2009 година, обединявайки естетиките на няколко изкуствa - театралното, филмовото и музикалното. Ицко Финци, Бразз асоциация, предвождана от Ангел Заберски син, щрайх оркестър и китаристът Иван Лечев партнираха на големия български артист.

Три години по-късно музиканти от няколко поколения и от различни стилове се събраха в столичния клуб Mixtape 5 да отдадат почит на този самороден талант.

Да изпратим с аплодисменти Тодор Колев и да си припомним бляскавия репортаж на Василена Чонова от Mixtape 5.

Прочети го ТУК!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички