Акустична версия с нова програма в Пловдив


Акустична версия с нова програма в Пловдив

4360

Легендарната група  Акустична версия ще представи своя нов репертоар пред публиката в Първо студио на Радио Пловдив от 19.00 ч. на 27 февруари.

Концертът е част от програмата на "Камерна сцена Пловдив" 2013, която се подпомага и от общината и чието начало бе дадено с рецитал на цигуларката Яна Дешкова и пианиста Иво Върбанов на 21 февруари.

Основана от Антони Дончев и Христо Йоцов, Акустична версия е единствената българска група, печелила първи награди на престижните конкурси за джаз в Оеляарт, Белгия, през 1985, и Леверкузен, Германия, през 1986. В дискографията на формацията са три албума, издадени през 1987, 1991 и 1996. Както MySound.bg своевременно извести, грандовете на джаза подновиха редовните си концертни изяви през 2011.
Акустична версия  е сред знаковите имена за българския джаз над 25 години. "Музиката е виновна" – обяснява творческото дълголетие Антони Дончев (вляво на снимката) "Подхождаме със страхопочитание към нея, но то ни дава криле и успяваме да полетим", допълва Дончев. Триото ще изпълни нови и вече популярни авторски пиеси на Дончев и Йоцов, композирани специално за репертоара на тази група. В състава ѝ през последните няколко години е и младият, много талантлив и енергичен контрабасист Димитър Карамфилов, който пое щафетата от Георги Дончев и Петър Славов-син. За себе си той казва, че е свирил с всички музиканти, с които е мечтал да работи.

През  годините партньори на групата са били редица известни музиканти като Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Анди Скофийлд, Томи Смит, Райнер Винтершлаген, Бени Мопин, Стафан Белмондо и много други.

Пианист и композитор, диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев е ключова фигура в българския джаз през последните 20 години. Има множество проекти с различни световноизвестни музиканти, сред които Том Харел, Джордж Гарзон, Анди Скофийлд и други. Гастролира и като солов пианист, композира филмова и театрална музика. Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране и без проблеми съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти.

Христо Йоцов е композитор, аранжор, професор по ударни инструменти в НМА "П. Владигеров". Развива активна изпълнителска дейност като джазов музикант от 1978. Изявава се в концерти и фестивали с реномирани български и чуждестранни артисти в Европа, Канада, Индия, Израел, Япония. Има стотици записи за български и чуждестранни компании и над 30 издадени компактдиска. Автор на джазови пиеси и аранжименти, на симфонична музика и камерни творби. Лауреат на множество престижни български и международни награди за джазова музика.

Димитър Карамфилов е роден през 1981. На 4 години вече се обучава на солфеж и теория на музиката.  Още като ученик в музикално училище се докосва до блус и джаз изпълнители като Рей Чарлз, Би Би Кинг, Оскар Питърсън, Чик Къриа и те трайно оставят у него силно влечение към джаза и импровизациите, което по-късно прераства в истинска страст към контрабаса и бас китарата. През 2008 защитава магистърска степен по композиция и контрабас в Музикалната академия. Участва във всички значими джаз фестивали в България, работи с най-изявените ни джазмени. Композира и авторска музика. Преподава в НМА "П. Владигеров".

Популярният вокалист Петър Салчев е идеатор и организатор на "Камерна сцена Пловдив". Именно по негова покана през 2012 година в града гостува триото на Живко Петров - J.P.3, Теодосий Спасов, Белослава, Акага и други.  

Традиционно домакин на концертите от форума е Първо студио на Радио Пловдив. На това място навремето е било кино "Култура", предпочитано от пловдичани място за общуване с изкуството.

"Избрахме тази зала, защото има отлична акустика, а отскоро и нов роял "Бродман". Джазовите концерти се подпомагат и от община Пловдив, на чиято подкрепа ще разчитаме и за в бъдеще, обединени от общата амбиция Пловдив да стане Европейска столица на културата през 2019", обясни Салчев.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички