Първата българска рок група Бъндараците възпята с филм


Първата българска рок група Бъндараците възпята с филм

8874

Режисьорът Иван Трайков е заснел филм за историята на първата българска рок група - Бъндараците.

"Лорд Бънди от София" - по сценарий на Боряна Матеева и Константин Петров, ще бъде показан като част от афиша на 17-то издание на Международния София Филм Фест в столичния Дом на киното от 20.30 ч. на 18 март.

Пред оператора Емил Пенев в едър план са Иван МилевВачо (Малкият Бъндарак), Кирил Маричков и Петър (Пепи) Цанков - после в Щурците, Любомир Канов,Константин (Косьо) Марков и Йордан (Дани) Ганчев- по-известен като Дани Баницата, от Тангра, и формацията The Beat Club.

"Beat Club сме, такива лепенки има барабаните ни", обяснява Иван МилевМалкият Бъндарак. Петър Янков–Пешето – соло китара (популярен най-вече от соловите албуми и концертите на Кирил Маричков и Джендема), Тошо Мирчев - Тушето – бас и шишета (от проекта Бобо, Тошо и Табаков) се събират в едно ателие всяка неделя. "Но идват и други, с които да свирим и пием  - Карата, Дани Баницата, Павел Васев (Монолит) да дърпа соло – надсвирват се с Пешето, моя милост пък е на ритъма, точно както някога", обяснява Малкият Бънди (на снимката между Пешето (вляво) и Павел Васев).

Две момчета се раждат на стария континент – едното, Джон, в Ливърпул, Великобритания; другото - Митко, в София, България, през 1940. Когато порастват, стават рок музиканти. Единият се превръща в легенда на съвременната музика, а другият остава неизвестен за света и съвременниците си. "Лорд Бънди" е документален разказ за съдбата на първата българска рок група от началото на 60-те – времето на Студената война, тоталитарните догми и борбата за свобода на тогавашната младеж. "Порасналите момчета" разказват за времето, за падането на "социалистическата империя" и за съвременното измерение на рока.

"Особено съм щастлив, че напоследък се виждаме и забиваме с Вачо Бъндарака, братът на безсмъртния Бънди, моят арт гуру Митко Милев. С тях съм свързан още от 60-те години, от hippy time, когато бяхме луди по Битълс и Ролинг Стоунс. С Вачо и отличните момчета от The Beat Club свирим рокабили, блус, буги, Битълс, Стоунс и останалите. Правим го където ни падне - в бараки, клубове, ателиета", сподели в интервю неотдавна Дани Баницата.

"Имаше едни, които ги наричаха Бъндараците - бяха двама братя: Бънди и Вачо. Бънди беше Димитър Милев, а ВачоИван Милев, ама не този,  който е на петолевката сега. С Вачо бяхме съученици и дрънкахме на китари, колкото да се харесаме на момичетата. Пеехме първите песни на Битълс (Beatles), Elvis и Shadows", спомня си Кирил Маричков за онези години.

Музиката в 80-минутната документалната лента "Лорд Бънди от София", разбира се, е на The Beat Club.  

Продуцент е Здравко Ватев. Световен разпространител - Tristan Film.

Група Бъндараците е основана в София през декември 1962.

Димитър Милев-Големият Бъндарак - соло китара, вокал, Иван Милев - китара, вокал, Кирил Маричков - бас, вокал, Панайот Михайлов - ударни (заменен от Петър Цанков през 1963) дебютират пред голяма публика в столичния Студентски дом на културата следващата година.
.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички