The Dark Side Of The Moon в библиотеката на американския Конгрес


The Dark Side Of The Moon в библиотеката на американския Конгрес

4359

Албумът на всички времена - "The Dark Side Of The Moon" на Пинк Флойд (Pink Floyd), вече е в регистъра на Библиотеката на американския Конгрес.

Всяка година 25 записа от културно или историческо значение биват избирани за регистъра, припомня Rolling Stone.

Според представители на библиотеката албумът е пример за "брилянтно, иновационно произведение в служба на музиката" ."The Dark Side Of The Moon" излиза на 24 март 1973 във Великобритания. Тавата стана първата за легендарната формация, която достигна 1-ва позиция и в американските чартове. Албумът престоя в класациите цели 741 поредни седмици - между 1973 и 1988. От изданието са продадени над 50 милиона копия в цял свят към днешна дата.

Заедно с класиката на Пинк Флойд към престижната сбирка, чието начало беше поставено през 2000, се присъединяват хитът на Чъби Чекър (Chubby Checker) от 60-те години "The Twist", както и "The Sound Of Silence" на Саймън и Гарфънкъл.

Гарфънкъл, който днес е 71-годишен, каза по този повод, че е много развълнуван. Историята на "The Sound Оf Silence" е любопитна – парчето е написано след убийството на президента Кенеди през 1963, но става популярно едва след като е преработено. Неговият успех кара дуото да се събере отново и да издаде през 1966 албум с името на тази композиция.

Селекцията, която обхваща творби от периода 1918-1980, включва още композиции, които са уловили политическия климат на времето си, сред които е "You Are My Sunshine" (1940) на Джими Дейвис, която е била използвана от президента Хърбърт Хувър по време на предизборната му кампания за губернаторския пост на Луизиана.

Тя е една от най-популярните кънтри песни за всички времена и химн на Луизиана от 1977 година.

За историята ще бъде запазен и саундтракът на филма "Треска в събота вечер" (1977), в който играе Джон Траволта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички