Душевна екология и зелена светлина от Брайън Ино


Душевна екология и зелена светлина от Брайън Ино

4204

Още през студентските години британският музикант Brian Eno (Брайън Ино) развива стремежа си да създава творби, които се променят във времето.

Например излага картини, размиващи се от течащата през тях вода, представя инсталации, в които музикалните тонове, звуците и светлината са обединени в различни променящи се комбинации.

В своя трети студиен албум Брайън бележи поврат в музикалната си стилистика – докато преди съчинява чудновати рок парчета, тук преминава към предимно инструментални композиции, сред които включва и няколко песни в стандартен формат. Когато влиза в студиото на Island през юли 1975, той има намерението да направи експериментален звукозапис, но без каквато и да е предварителна подготовка.

"По това време бях силно заинтригуван дали има начин да се сътвори музика, в която всички елементи да са свързани емоционално – разбира си, че е по-лесно да се прави обратното, т.е. музика, която не е свързана емоционално – и да следва всяко ваше указание, но ми се искаше да създам музика, в която емоционалната връзка да не зависи от хода на повествованието или от някакъв човек. И си мисля, че много от нещата, които правех, бяха за да се справя с разтварянето на отделната личност като център на музикалното произведение", споделя авторът.

Албумът "Another Green World", или "Друг зелен свят", представлява преди всичко колекция от приказни звукови картини, които имат целта да предизвикат у слушателя различни образи от един спокоен свят, лежащ отвъд нервната суматоха на всекидневието. В музикално отношение може да се забележи прехода на Ино към все по-нарастващото значение на използваните текстури и тембри, превръщайки ги в определящ елемент на композициите си в следващите произведения наред с прилагането на минималистичен подход към звуковата картина.  

Проектът носи концептуално начало, но без да има определено повествование или външна логика между отделните изпълнения, защото връзката тук е в движението на настроението в композициите, за ни пренесе в друго време, на друго място, в друг свят.

Албумът, записан с участието на музикални величия като Robert Fripp (Робърт Фрип), Phil Collins, John Cale и Percy Jones, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 30 март, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички