Парижката Света Богородица в музика и песни


Парижката Света Богородица в музика и песни

6933

В началото на 1831 г. 29-годишният Виктор Юго (Victor Hugo) издава своя четвърти роман, над който е работил повече от три години и половина.

Писателят прави три години проучвания за Средновековието (което романтиците противопоставят на интереса на класиците към античността), за нравите през ХV век и управлението на Луи XI (по чието време се развива действието), за историята и архитектурата на най-известната френска катедрала – Парижката Света Богородица. Всъщност тя е точно онова, което е нужно на Юго – свято място, символ на безименния народен гений – и се превръща в главен герой от романа.

Юго споделя свое откритие, което го подтикнало да напише "Парижката Света Богородица": "В полумрака на един параклис вътре в катедралата той разчита изписаната върху една от стените му гръцката дума ананке (съдба) и това дава отпечатък върху развитието на фабулата.

Схемата, по която се разгръща интимната драма тук, е породена от един мотив, залегнал дълбоко в личната творческа фантазия на романтика Юго – "трима за една жена" В него архидяконът Клод Фроло, гърбавият звънар Квазимодо и капитан Феб дьо Шатопер се озовават съперници в завладяването на благоволението и любовта на красивата танцьорка Есмералда.

През 1993 поетът Luc Plamondon решава да направи мюзикъл и в търсене на подходящ сюжет разтваря енциклопедията със затворени очи. Когато поглежда, вижда, че се е спрял на Квазимодо и така се заражда идеята да постави "Парижката Света Богродица". И още докато скицира текстовете на отделните песни, Luc се обръща към композитора Riccardo Cocciante и двамата продължават по-нататъшната работа съвместно.

На 16 септември 1998 година френско-канадската продукция дебютира в Двореца на конгресите в Париж (Palais des Congrès) с впечатляващ успех; нейни представления се състоят в още 18 страни, а текстовете са преведени на 7 езика, като три от изпълненията са пуснати самостоятелно, оглавявайки музикалните класации. Например песента "Belle" се задържа 33 седмици начело във Франция.  
 За участие в лондонската версия на мюзикъла са привлечени основните солисти от парижката постановка, към които се присъединяват за записите на албума канадката Celine Dion (Селин Дион) и австралийката Tina Arena наред със симфоничен оркестър, рок група и три хора.   

Албумът "Notre-Dame de Paris", или "Парижката Света Богородица", ще бъде представен в предаването "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 13 април, след новините от 21.00 ч.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички