В хаванския ъндърграунд с легендарния Gilles Peterson


В хаванския ъндърграунд с легендарния Gilles Peterson

3508

Премиерата на интересния кино проект "7 дни в Хавана" – колаборация на Havana Club International със 7 признати режисьора, разказващи 7 уникални истории от Острова на свободата, предстои на 19 април.

Продукцията акцентира на невероятната кубинска култура и нейните таланти – от улични музиканти до изгряващи звезди в киното.

„7 дни в Хавана” е кулминация на кампанията на Havana Club International -  Havana Cultura, създадена да подкрепя и развива съвременната кубинска култура. Компанията е избрала различен подход от официалния патронаж и така бележи крачка напред в културната си ангажираност.

Споделяйки визията на Havana Club International, световноизвестният диджей и музикален продуцент Gilles Peterson се потапя с Havana Cultura до ядрото на хаванския ъндърграунд. През 2009 Gilles си партнира с нашумелия кубинския джаз пианист Roberto Fonseca за намирането на още прохождащи таланти в Хавана.


Havana Cultura събира на една сцена всички модерни кубински музиканти, което е най-мащабната инициатива след  1997 и феноменалния проект Buena Vista Social Club. Тази колаборация се развива и през 2010 са издадени два албума: "Havana Cultura Remix" и "Havana Cultura Sessions" с участието на Danay Suarez.

Продължавайки дългогодишната си любовна афера с Куба и музикалната ѝ сцена, Gilles Peterson се завръща отново през 2011 със следващо заглавие в серията, а именно - "Havana Cultura:The Search Continues". Изданието е на двоен компактдиск и представлява неспирна фиеста, озвучена от латино музика, афро джаз, фюжън, хип-хоп, фънк, регетон и соул, и белязана с имена като Danay Suarez, Edgaro “El Productor en Jefe”, Arema Arega, Edrey от дуото Ogguere, Los Aldeanos, Silvito El Libre, Melvis Santa, El Micha, El Tipo Este, Telmary...

Какво е Havana Cultura?

Havana Cultura е реализирана с цел да даде на съвременните кубински артисти от всички сфери на изкуството платформа, където да покажат творчеството си на интернационално ниво и да изразят истинския си светоглед и начин на живот. Този проект стартира през 2007 с уебсайт Havana-cultura.com – гръбнакът на цялата глобална инициатива. От артисти на визуалното изкуство до хип-хоп банди, писатели и дизайнери, танцьори и филмови режисьори – сайтът е съкровищница с филми и изображения, които са уловили по прекрасен начин същността и философията на живота в Хавана.

Havana Cultura е в постоянно търсене на нови таланти, като двама артиста се представят на месечна база. До сега 80 творци са интервюирани и 60 от тях са вече онлайн, давайки на посетителите уникален и интерактивен достъп до своя живот, изкуство и града, който ги вдъхновява.

На следващия етап от развитието си Havana Cultura започва да организира културни събития по цял свят – Канада, Германия, Испания, Великобритания, Франция, Украйна, Чили и два централни проекта в сферата на музиката с участието на Gilles Peterson.

През септември 2010 Havana Club International стартира програма, която предоставя безвъзмездна парична помощ на новоизгряващи кубински артисти. Всяка година 6 арт проекта се избират и се реализират благодарение на тази иновативна програма и финансовата подкрепа на компанията. С годините Havana Club International изгражда база данни от творци, като част от растящия архив на кубинското съвременно изкуство.

Трите проекта, селектирани за първите шест месеца, са вече реалност. В тях са замесени имена като Alejandro Gonzalez, Reinier Nande, Yunior Aguiar, Javier Castro, Luis Gárciga, Celia Gonzalez, Renier Quer и Grethell Rasúa. Журито е съставено изцяло от експерти и професионалисти, а именно:

Jorge Fernández, Sachie Hernández, Lаzaro Saavedra, Renе Francisco Rodríguez и други изтъкнати професори и специалисти.

Още от Уърлд/Латино


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички