Образователна презентация-концерт Джазтория в Студио 5


Образователна презентация-концерт Джазтория в Студио 5

4614

Образователна презентация-концерт "Джазтория" (Jazzтори) ще се състои в популярния столичен клуб Студио 5 на 8 май.

Специален гост на събитието е израелският джазмен Янив Нахум.

Амбицията на програмата е джазът да бъде поднесен на българската публика със своя цялостен образ и културна динамика, което да подпомогне за изграждането на адекватен вкус и критерий у слушателя – така необходими за оценяването по достойнство на тази световна форма на изкуство, подчертават организаторите.

Jazzтори разказва историята на американския джаз и едновременно с това потапя слушателите в автентичните му звуци. Това ще бъде концерт, в който освен музиката, получавате нейния цялостен контекст и културна динамика. Всяка презентация е фокусирана върху значим джаз изпълнител, ансамбъл или албум. Филми, снимки, статии, интервюта, истории и клюки - всички те помагат, за да разберете какво точно слушате и защо звучи по този начин. Музикантите от Джаzzтори Бенд обещават да качат присъстващите в музикална "машина на времето", с която да се озовават в началото или средата на ХХ век, в Ню Йорк, Чикаго, Бостън или Ел Ей. Слушате джаз и научавате за него, изграждате си вкус и ставате от щастливците, които могат да оценят по достойнство тазиа форма на изкуството.

За да се набере постепенно повече публика в България на една музика, която принадлежи на съвършено друга култура и епоха и сама по себе си е абстрактна и интелектуална форма на изкуство, каквото е американският джаз, е необходимо образование. Допълнително предизвикателство е липсата на традиция в културната информираност по отношение на джаза, поради догмите на 45-годишния комунистически режим и последвалия крах на ценностите по време на т.нар. преход, обясняват организаторите. В наши дни, дори когато съвременните средства за комуникация дават възможност за свободен поток от информация, все още съществува недостиг на личен пример – българите нямат възможност да се срещат често очи в очи с истинския джаз. Да гледат на живо достатъчно автентични музианти и ансамбли, свирещи джаз от всички негови периоди и превъплащения. Повечето от това, което се предлага, е част от комерсиалния пазар и е обект на масова консумация. Публиката често няма представа какво точно слуша и защо дадена музика звучи по точно определен начин. Липсва контекст. Без контекст е трудно да има адекватен културен критерий. Това автоматически понижава и интереса към изкуството. Ето защо програмата "Джазтория" има за основна цел да информира българската публика по изчерпателен начин за историята на джаза, като едновременно с това ще й предложи и звуците на музиката, която е предмет на всяка презентация. Джаз музиката е изпълнявана наживо, но сега е поставена в своя културен и исторически контекст.

Презентацията се състои от два дяла. Първата част е лекция, която ще се фокусира върху значим изпълнител, ансамбъл или албум от всеки период на джаза. Части от документални филми или цели ленти, снимков материал, статии и интервюта и други ще бъдат източник на систематизирана и изчерпателна информация.  Във втория дял ансамбъл от изявени български джаз музиканти ще се опита да се качи на своеобразна "машина на времето" и да отлети до периода, в който музиката е била изпълнявана, за да се опита да пресъздаде максимално достоверно звука и атмосферата на музиката, предмет на презентацията. Концертът ще бъде допълнително гарниран с демонстрации, бележки и коментари към всяко  изпълнение.

Янив Нахум е роден в Израел през 1977. Завършва тамошната джаз академия "Римон", а в годините на военната си служба свири в известния Биг бенд на Тел Авив.

През 1999 заминава за Холандия, за да продължи обучението си в Амстердамската консерватория, където днес е преподавател по импровизация и композиция, и един от координаторите на магистърската джаз програма. В Холандия Янив свири с най-известните големи джаз ансамбли в страната: Мetropole Orchestra и Jazz Orchestra of the Concert Gebouw, както и с множество малки състави, вкючително и с авторския си проект, с който концертира и печели множество европейски награди. През 2002 Нахум заминава за Ню Йорк, за да завърши Магистърската програма на световно известното джаз училище - Manhattan School Of Music.

Сред преподавателите му там са световни имена в джаз саксофона като Дик Оутс и Дейвид Либман (смятан за един от най-преките последователи на Джон Колтрейн).

През 2004 allaboutjazz.com награждава дебютния албум на Янив Нахум с приза в категорията за модерен джаз албум на годината. Наред с активната си преподавателска дейност, изпълнителят композира, записва, аранжира и концертира с много от големите имена на холандския джаз, сред които Ерик Фльойманс, Яспър Блом, Йессе ван Рулер и Иля Райнхауд.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички