Европейският музикален фестивал с още две изкушаващи събития


Европейският музикален фестивал с още две изкушаващи събития

4120

Поредното издание на "Европейският музикален фестивал“ продължава.

Клавирният рецитал на Людмил Ангелов, в който той ще представи музика от малко известни в България полски композитори - Леополд Годовски (Leopold Godowsky), Юлиус Зарембски (Julius Zarembsky), Карол Шимановски (Carol Shimanovsky) и Морис Мошковски (Moritz Moszkowski), е на 17 май.

Всички, които свързват името на пианиста главно с творчеството на Шопен, няма да бъдат разочаровани. Людмил Ангелов ще изпълни Прелюд,  Полонез и 4 Мазурки от великия полски творец. Концертът се организира със съдействието на Полския институт в София и Нов български университет, където пианистът е почетен професор по пиано.

Следващото събитие от фестивала е концертът "Майска пролет“ на Камерен оркестър Парекордзаган (AGBU Chamber Оrchestra) (на снимката) с диригент Бедрос Папазян. Той ще се състои на 19 май (неделя) в залата на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ на бул. "Евлоги Георгиев" №94 от 18.30 ч.

Солисти на това събитие ще бъдат Васил Спасов (пиано), Милица Гладнишка (вокал), Михаил Йосифов (тромпет) и Борис Таслев (бас). Програмата е   интересна комбинация от класическа музика, джаз и мюзикъл. Оркестърът ще изпълни пиеси от Ричард Роджърс (Richard Rodgers), Антонио Карлос Жобим (Antonio Carlos Jobim) , Джул Стайн (Jule Styne) и други в аранжименти на Васил Спасов.

Публиката ще чуе и премиерата на нов джаз-аранжимент на „Хабанера“ из оп. Кармен от Бизе, направен от тромпетиста Михаил Йосифов.

„Всеки един класически музикант е прикрит джазов музикант, а ние с Мишо, Милица и Борис Таслев имаме привилегията да правим и двете неща едновременно“, споделя в интервю за Класик FM  радио пианистът Васил Спасов.

Концертът се организира със съдействието на Общоарменския благотворителен съюзПарекордзаган“ (AGBU) и е под почетния патронаж на посланика на Р. Армения в България – Н. Пр. Арсен Схоян.

Входът е свободен.

„Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община. Проявата е част от календара на културните събития на СО в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата 2019.

Билети и покани за концертите от "Европейския музикален фестивал" могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община.

През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл Кремерата Балтика, Цукерман Чембър Плейърс, камерен оркестър Концертгебау, Васко Василев, Шломо Минц и други.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички