Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

С Iyeoka до последната нота

05.08.2013   Гергана Стойчева-Нуша
Iyeoka
Ясна августовска нощ с мастиленочерно небе, поръсено със звездния прах от хиляди звезди, видими както никога не могат да се видят в голям град; прекосявано от устремените светлинки на самолети и метеорити; отразено в гладкото като тава море, в което се давят и отраженията на созополския фар, курортните светлини и топлото оранжево на реещи се китайски фенери.

Някъде на края на света, на една ръка от хоризонта, на лакът от небето, право върху изстиналия пясък, около магическия час полунощ, край емблематичния Баш бар в къмпинг "Градина", край караваните, палатките и шезлонгите на плажа, сред стотиците хора пред сцената слушаме Деси от Фючър Шок и Сентиментъл Суингърс. Лятото е в разгара си, хубавото време и хубавата музика – също, питиетата са по чашите, доброто настроение витае над цялата околност. Всичко е готово за встъпването в длъжност на кралицата на морския бряг тази вечер – шоколадовата дива Ийъока (Iyeoka).

Когато моментът за появата й настъпва, бендът засвирва и тя излиза с танцова стъпка, нарамила няколко перкусии, и запява. Дълбокият й глас се понася от вятъра и трепти с най-същинската честота на лятната нощ. "Who Would Follow" е последвана от "Say Yes", едноименната песен от последния й албум. Започва фиеста от по-интимен тип, която вокалистката води умело, разгръщайки палитра от блус, соул, джаз и фънк, говори с публиката си, танцува и омагьосва с всеки свой жест.

По някое време изненадва с кавър на "Total Eclipse Оf Тhe Hearts" на Бони Тейлър, който отнема известно време да бъде разпознат от множеството хора, а веднага след това прелива в "Simply Falling” - нейният голям хит, отново от последния й албум. "Millionaire" от същото издание е последвано от "Broken Hearts Anthem", времето тече незабелязано и едва обявяването на последната песен показва, че балончето на безвремието вече се е пукнало.

За щастие, няма да се мине без бис и над морския бряг се понася "Revolution", в рязък контраст със спокойствието и ваканционното настроение. Но публиката откликва и остава с Ийъока до последната нота, която после дълго отеква в светлините и вълните.

Накрая приповдигнато настроение, което ще се носи още дълги часове, и обещание за нова среща остават да витаят над пясъка, окъпан в изумителните цветове на музиката.
Снимки на Елен Неврокопска - в секцията "Галерия".


3490
100%
 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930