Фолклорни танци от Египет, Индонезия и Грузия на феста в Бургас


Фолклорни танци от Египет, Индонезия и Грузия  на феста в Бургас

4257

41-то издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас ще започне с традиционното празнично дефиле от 18.00 ч. на 19 август, понеделник.

Атрактивни състави от цял свят ще преминат по добре познатия на бургазлии маршрут: пл. "Тройката" - ул. "Александровска" - площад "Атанас Сиреков" - ул. "Богориди" - Морска градина - до Летния театър, където от 20.00 часа ще започне тържественото откриване на събитието.

От 19 до 23 август всички бургазлии и гости на града ще могат да се насладят на майсторските изпълнения на 14 състава от три континента. В колоритната програма на най-стария фолклорен фестивал на Балканите този път ще участват танцови трупи от Индонезия, Грузия, Турция, Египет, Полша, Хърватия, Италия, Словакия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция и България.

Представителите от дванайсетте държави ще изнесат своите фолклорни програми и пред жителите на кварталите и съставните селища на града, сред които са ж.к. „Меден рудник“, Крайморие, Долно Езерово, Горно Езерово, Сарафово, Ветрен, с. Маринка и гр. Българово. Всеки желаещ ще може да се запознае с автентични фолклорни хореографии, които ще бъдат демонстрирани на специално изградени открити сцени.

Домакините ще бъдат достойно представени от танцови изпълнения на професионалния фолклорен ансамбъл Странджа с художествен ръководител Марио Егов и фолклорния ансамбъл Атанас Манчев под ръководството на Павлина Кръстева и Димитър Тонев.

И тази година в Летния театър ще бъде връчена престижната награда – статуетката "Нестинарка", символизираща признанието за изключителни заслуги за развитието, съхранението и разпространението на българския фолклор. На официалното откриване (понеделник – 20.00 ч.) заслуженото отличие ще бъде тържествено присъдено на уважавания бургазлия - проф. д-р Стефан Чапкънов, дългогодишен творец, музикант и ръководител на ансамбъл Странджа (на снимката) от министъра на културата на Република България г-н Петър Стоянович.

Тази година изданието на фестивала се осъществява в подкрепа на кандидатурата на  Бургас за културна столица на Европа през 2019.  

Още от Поп фолк


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички