Leprous в София - прогресивна лудост от Норвегия


Leprous в София - прогресивна лудост от Норвегия

3871

Отново повод за почерпка, и този път друг купува пиенето – кеф!

Шест години Metal Hangar 18 ни носи не само безплатни бири, но и концерт по повода, организиран от ICreative Events, зад която компания стои агент на музикалния метъл сайт.

Кой е казал, че вторник е ден само за бачкане? Около 150-200 човека правим от вторника купон в столичния клуб R.B.F.

Предлагат ни го две банди с концерт от турнето, кръстено на актуалния албум на едната - Leprous, озаглавен "Coal". Норвежката прог формация си води Blindead от Полша, съпорт за втората част на обиколката. На някои им се иска да бяха с групата от първата част - Vulture Industries, но никой няма да остане разочарован от Blindead. Готин и  интересен състав, съчетаващ много стилове по елегантен начин и непретенциозно определящ стила си просто като алтърнатив. Ала неофолк маниерът на пеене на вокалиста придава особен облик на много атмосферичната им музика. Меланхоличността е подсилена с прожекции и много приглушени светлини, от които фигурите на музикантите се виждат само като силует.

Тази вечер сцената ще тъне в мрак, така ще е. Leprous също недолюбват силните прожектори. Което им отива.

Не съм сигурна дали знаете, но култовата фигура в норвежката екстремна сцена Ihsahn (Emperor) избра Lerpous да му свирят на концерти. Няма нищо странно в това музиканти като Leprous да са бек-ъп групата на артист като Ihsahn (Ишан) в неговите солови изяви на живо. Те са професионалисти, те са от Норвегия, те също са от онези странни композитори, които стряскат с иновативните си похвати. Но, знаете ли какво, тук има и друга връзка, а именно - роднинска, заради която неодтавна ползвах съвсем в позитивен тон думата "шуробаджанащина".

Колаборацията им, разбира се, не свършва с неговото участие с лесно разпознаваеми вокали в парчето "Contaminate Me" от последния засега албум на бандата - "Coal", и прави парчето най-тежкото от диска. Барабанистът на Leprous Tobias Andersen свири в новото солово издание на Ihsahn - "Das Seelenbrechen", което излезе преди два дена от Plastic Head. След като гледахме сливането на енергии на тези артисти на сцената на чешкия метъл фестивал Brutal Assault, знаем, че изборът на Ишан е правилен. Той дефакто обиколи европейските фестивали с Leprous, а от голямата трибуна на най-големия от тях- Wacken Open Air, обяви и завръщането на емблематичната си група Emperor. Този факт несъмнено провлече още внимание към бандата и ще помогне фен базата ѝ да расте.

Та, именно на чешкият фест беше последният концерт на басиста Rein Blomquist с групата и тази вечер ще ни  представят новия си струнник - Martin Skrebergene. Лудостта вече ни е обзела, след първото парче от сета им "Foe" ("Coal") обаче избухването е тотално на една от най-яките песни от новия проект - "The Valley", което несъмнено е на repeat в плейъра на всеки, който го е чул веднъж. Не очаквам да я свирят толкова напред в листата, но кефът си е кеф. Ебаси, колко емоция бълва гласът на вокалиста, фронтмен, кийбордист и душа на бандата Einar Solberg, както и цялото му същество. Той се мятка сякаш нещо отвътре го изгаря, нещо, което иска да излезе. Пуска го, а той иска да се "всели" в нас. Е, да вярно, на места може да изглежда, че се престарава със скачането и истеричното мятане по сцената и върху кийбордите, но така е с изблиците на лудост.

Тези момчета определено са доста смели музиканти. Разбират как да намират пътя си в експеримента и така да стигнат то силната идентичност, с която нямат сбъркване днес.

Няма да ви лъжа, ако не сте подготвени за музикалния взрив, който забъркват норвежците, те ще ви звучат повече като какофония, отколкото симфония на добрия музикален вкус, какъвто е той за ценителите. То, изглежда, шоуто е само за ценители.

Изненадана съм от малобройната публика, защото това май се пада трети концерт на групата у нас и вече я познаваме. И нейните концерти, и тези на артисти като Tides From Nebula, God Is An Austronaut в София бяха добре приети. Но вероятно денят и натоварената концертна програма в столицата са оказали своето влияние върху решението на прог феновете.

А иначе е ясно, че гениалното почти винаги се оценява трудно и иска време. Факт. Тази група, също както нойз кор бандите, да речем, или я обичаш, или не я понасяш.

На границата на поносимото - образно казано, дразнение с ритъм и смяна на темпа чисто пеене и истерично врещене. Ама си има яко виене на воля. Възползвам се и аз. След "The Valley" е "Chronic" ("Coal") и четвъртата е продължение на представянето на новия диск с "The Cloak". Гостите се разхождат и назад с "Restless" ("Bilateral"), "Dare You" ("Tall Poppy Syndrome"), "Thorn" ("Bilateral"), "Forced Entry" ("Bilateral"). Хората в клуба наистина са фенове – откликват на всичко доста адекватно. Обратно към новия с едноименното парче - "Coal".

Прави впечатление стегнатостта на изпълнението, както и любопитството, с което музикантите хвърлят погледи към публиката.

Последната тройка е с песните "Acquired Taste" ("Bilateral"), чаканата с нетърпение "Echo" ("Coal") и, йе-а-а-а – тази, за която ви споменах по-горе – "Contaminate Me", също от актуалния диск.
 
След концерта групарите остават на разположение за снимки, подписи, ала-бала, както си му е редът. Влизаме в новия ден със сладък шумен и пълен със смях разговор с Lars Larsen от Manticora, мениджър на турнето, организаторите и други симпатични хора.

Мд-а-а-а-а, хубаво нещо е нашият метъл свят.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички