Честваме Деня на тангото в София


Честваме Деня на тангото в София

3807

Литературна танго вечер в клуб Студио 5 от 18.30 ч. на 10 декември и бал в зала "София", Интерпред, от 19.00 ч. на 12 декември организира "Тангерин" със съдействието на посолството на Аржентина за софийските любители на аржентинското танго за десети път.

Тази година празнуването ще започне още на 10 декември с литературна танго вечер в клуб Студио 5, посветена на тези, които пишат за този стил  – поетите, автори на текстове на танго и писателите, описващи тангото в своите произведения.

Литературната танго вечер започва в 18.30 ч. с прожекция на аржентинския филм "Омеро Манси - един поет в бурята", който разказва за творчеството и краткия, но динамичен живот на един от най-известните аржентински поети. Тангото не е само музика и танц, то е и поезия, а текстовете на много от тангата са истински бисери на поетичното изкуство, писани от най-известните поети в Аржентина. Един от тях е Омеро Манси, живял и творил по време на Златната ера на тангото. Освен писател е бил виден режисьор, журналист и общественик. Биографичният филм за него включва изпълнения на 28 от неговите танга, танцови хореографии, театрални сцени, както и откъси от негови филми.

Кулминацията на вечерта ще настъпи в 20.00 ч., когато издателство "Сиела" ще представи дългоочакваното българско издание на нашумялата сред любителите на тангото по света книга "Дванайсет минути любов". Автор на произведението е Капка Касабова, която ще бъде специален гост на събитието. Родена е през 1973 в България,  през 1990 се премества със семейството си да живее в Англия, а по-късно се установява и учи в Нова Зеландия. Издава на английски език четири стихосбирки, два романа и множество пътеписи. Освен мемоарната "Улица без име" (2008), на български са издадени още "Любов в земята на Мидас" (2011) и романът мистерия "Вила Пасифика" (2012). Днес Капка живее в Шотландия. Нейни творби са публикувани в изданията Sunday Times, Guardian, Vogue, Intelligent Life, Granta.com и други.

В "Дванайсет минути любов" Капка представя езотеричния свят на тангото, като разказва за историята на танца, за неговите настоящи и минали звезди, както и за личните й преживявания, докато танцува по целия свят – от Оуклънд до Единбург, от Берлин до Буенос Айрес. Разбира се, минава и през София. Книгата е съчетание между музикален мемоар и пътепис за аржентинското танго и търсенето на принадлежност. Много от членовете на софийската танго общност ще открият известни места и личности, а някои дори ще познаят самите себе си.

Веднага след представянето на книгата на Капка Касабова от 21.00 ч. ще започне милонга (традиционно танцувално танго парти) с музика, подбрана от DJ Vera. По време на милонгата с кратка програма на живо ще се представи аржентинската певица на танго Паола Фернандес Дел'Ерба. Входът за прожекцията и представянето на книгата е свободен, а за милонгата след 21.00 ч. е 5 лв.

На следващия ден – 11 декември – софийската танго общност ще отбележи Деня на тангото на голям танго бал в зала „София“ на Интерпред. Началото на бала е в 20.00 ч., а входът е 15 лв. Специален гост на събитието ще бъде аржентинският танцьор на танго Даниел Гарсия (известен още като Флако Дани), който ще направи кратка шоу демонстрация с Лучия Мирзан - танцьорка и преподавателка на аржентинско танго в Румъния.

Флако Дани е митична личност от аржентинската танго сцена, известна на любителите по целия свят. На 77-годишна възраст и с над 60-годишен опит в танцуването той въплъщава живата история на аржентинското танго. Принаделжи към поколението и групата на т.нар. милонгерос - дългогодишните танцьори от кварталите на Буенос Айрес, носители и пазители на традициите на автентичното аржентинско танго. Днес Флако Дани е и една от иконите на стила, наречен milonga con traspie и пътува често до Европа и САЩ, където неговите почитатели го очакват с нетърпение, за да посетят уроците му. През последните години той е неизменна част от журито на Световния шампионат по танго в Буенос Айрес.


Непосредствено преди бала на 11 декември от 19.00 ч. ще има прожекция на документален филм за Флако Дани и неговите приятели – буеносайреските милонгерос, благодарение на които танцуващите днес познават както обичаите и правилата на поведение на една милонга, така и екзотичното разнообразие от "квартални" и исторически стилове на танцуване.

11 декември е рождената дата на две от най-известните личности в историята на аржентинското танго – певеца Карлос Гардел и цигуларя и композитор Хулио Де Каро, превърнали се в символ на гласа и музиката на тангото. Този ден е обявен за Национален ден на тангото в Аржентина през 1977. С нарастването на интереса към аржентинското танго по света привържениците му в много страни започват да празнуват този ден и той постепенно придобива международна популярност.

В София Денят на тангото се празнува от 2003 насам благодарение на "Тангерин" – организация, чиято мисия е посветена на популяризирането на аржентинското танго в България.

Още- на:

www.tanguerin.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички