Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Дет метълски Motorhead с Master в 8th Ball


Дет метълски Motorhead с Master в 8th Ball

4096

Това, за което преди се притеснявах, и вече бях наблюдавала извън България, е факт и у нас.

Пренасищане от концерти вече е налазило и нашата страна. Онзи така чаровен и всепоглъщащ глад за здрава музика на живо е намалял, а феновете са доволни като идат на 1 (един) концерт веднъж на 5 месеца.  Това, разбира се, се отразява най-осезателно на ъндърграунд сцената и по-точно стопява броя на посетителите на концерт от подобен тип – олдскуул дет метъл, до цифра, която често клони към "санитарния минимум”. Ама каквото и да става, има част от нас, които винаги сме и ще продължаваме да бъдем там.

А тук сега (клуб 8th Ball, 16 декември) e неизменната агитка на Копромафията, която ще осигури танците-манците по време на сета на Coprostasis и ще ми се обиди като кажа, че "феновете са умрели" по време на останалите банди. Преди тях са Проказа, които заместват предварително обявените Past Redemption. Не ми се човърка за причините. И така си е супер – Проказа свирят рядко и е готино да ги гледаш на живо с цялата небрежност, която излъчват.

Не съм там, за да засичам и кое как се движи по график – имам си други занимания – срещи със стари приятели (да, отново обичайните лица), биричка - макар и на минусови температури, и много смях, но събитието стартира над час по-късно. Гостите от чужбина Hanged, Dehuman и Master, които пътуват заедно, пък закъсняват (по уважителни причини) с около 2 часа. Няма да се лъжем, има известно напрежение, всичко се случва… но каква  само е радостта ни като в един момент по стълбите на клуба спокойно крачи фигура, която прилича на монах отшелник, чието лице е потънало в брада. Огромна връзка ключове потропва от гайката на дънките му (класика!), докато се вглежда в тъмния "тунел" надолу, откъдето се чува жужаща глъч – чакаме го, да! Това е Paul Speckmann, той вече е тук с двамцата други, с които оформят Master- легендарната олдскуул дет банда със седалище в Чехия.

Който помни дали, как и какво се случва като свирят хърватите Hanged и Dehuman от Белгия – да разказва. Няма да съм аз. Шумно е, атмосферата е като на домашен купон и докато се усетим Спекман е на сцената. Този беловлас симпатяга е създал, видял и минал през толкова, колкото, ако и книгата му (която носи неговото име) да е стотици страници, едва ли може да обхване. И понеже в момента не съм в настроение да го играя "бюро справки", каквото по принцип съм, проверете заглавните превъплъщения Krabathor, Death Strike или проекти като Abomination, Martyr (Чехия), Speckmann Project, че, ако щете, и факти от личния живот на поевропейчения американец. Speckmann е срещу клишето и това не е поза.

Master имат интересна идентичност, която ги отличи от потока тежки банди още в началото на 90-те и най-вероятно е една от причините, че успяха да запишат името си в историята, докато необозримо количество банди – знайни и незнайни, падаха в битката. Рок-ен-ролът е в кръвта на Master, в основата на нестандартния за жанра дет звук и дух, който те с лекота докарват. Вероятно, ако Lemmy искаше да дроби дет метъл, щеше да го прави както Пол -с намигване към робите на стиловите рамки и сухарите…  По принцип Master посвирват често тук и там, но сега имат и повод за това европейско турне, което уважава нашата част на Европа с доста дати – албумът "The Witchhunt", който излезе в края на септември…

След тръпката от първия път, когато гледах този харизматичен метълист с бас в ръце, са минали 10 години. Тя се завърна на тазгодишния Brutal Assault, където групарите отново забиха пред свои хора… Ми, хайде, поздравете се с нещо от старите албуми, ако сте били на концерта в София онзи ден.

Ако не – пожелайте си и вие като нас да има и друг.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички